Clichés in je sollicitatiebrief

Clichés in je sollicitatiebrief

Die je liever wilt voorkomen…

Clichés in je sollicitatiebrief (die je liever wilt voorkomen)

Je kent het vast wel. Je hebt een mooie en passende vacature gevonden voor een functie die je graag wilt hebben. Je voldoet aan de functie-eisen en je hebt de nodige kwalificaties. Om te solliciteren moet je (alleen nog even) een cv en een sollicitatiebrief opsturen. Waarschijnlijk krijgt het bedrijf veel reacties op deze mooie vacature. Aan jou dus de taak om de sollicitatie- en motivatiebrief echt op te laten vallen tussen die van alle andere sollicitanten.

Hoe zorg je er nu voor dat jouw sollicitatiebrief origineel, opvallend en verrassend is? Misschien nog wel interessanter: hoe voorkom je de veel voorkomende clichés? In dit artikel geven we praktische en passende alternatieven om (voor altijd) clichés in jouw sollicitatiebrief te voorkomen.

De basiselementen van een sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief heeft altijd enkele basiselementen. Dit zijn aandachtspunten die de brief absoluut moet bevatten. Om te beginnen hoeft een sollicitatiebrief niet langer te zijn dan één A4. De opbouw moet logisch zijn en een vlotte schrijfstijl hebben, zonder spel- of stijlfouten.

In de eerste alinea stel je jezelf voor en geef je de reden aan waarom je schrijft en op welke functie je reageert. Aan het einde van de brief komt vanzelfsprekend een afsluiting met het voorstel van jouw kant; je verdere motivatie wil je graag toelichten in een persoonlijk gesprek.

Hiermee laat je zien graag langs te willen komen. Deze elementen zijn basiselementen die een sollicitatiebrief altijd moet bevatten. Dit zorgt bij het bedrijf voor herkenning en je laat zien dat je ervaring hebt en zelfverzekerd bent. Lees hier meer tips voor de basiselementen van een sollicitatiebrief.

Competentie clichés

Na de eerste alinea (introductie) komt het gedeelte waarin je vertelt wat je competenties en professionele ervaringen zijn. Dit is tevens het stuk waarin je jezelf kunt onderscheiden van de andere sollicitanten. Het is daarom van belang om in dit gedeelte van de brief veelgemaakte clichés te voorkomen.

We bespreken hieronder een aantal competenties die vaak door sollicitanten genoemd worden. Men gebruikt deze termen vaak omdat ze vaak gevraagd worden. Per competentie geven we je vervangende termen of woorden om deze clichés voortaan te voorkomen op de juiste manier.

Teamspeler

‘’Ik ben een echte teamspeler’’. Een veelvoorkomende competentie die je ook op andere manieren kunt formuleren in je motivatiebrief. Alternatieven voor ‘teamspeler’ zijn:

  • Het onderdeel waarin u aangeeft dat ik nauw ga samenwerken met mijn collega’s spreekt mij aan, omdat ik het leuk vind om te sparren met anderen.
  • Het lijkt mij een geweldige uitdaging om met een team naar een gezamenlijk doel toe te werken.
  • Bij mijn vorige baan werkte ik nauw samen met mijn team, waarin ik verschillende rollen heb gehad.

Ik werk erg hard!

Een harde werker zijn is erg belangrijk, maar het is tegelijkertijd een term die in veel cv’s en sollicitatiebrieven voorkomt. Hieronder staan enkele vervangende zinnen:

  • Iets is voor mij pas af als ik er 100% tevreden mee ben. Dit kost soms veel energie maar de voldoening die ik ervan krijg geeft meer energie.
  • Een gezonde werkdruk geeft mij energie.
  • Ik deins niet terug voor een extra klus of opdracht. Ik wil graag mijn volledige aandacht en energie kunnen stoppen in mijn baan.

De 9 tot 5 mentaliteit (niet echt meer van deze tijd)

Deze competentie (of beter: mindset) wordt tegenwoordig steeds meer gevraagd. Vooral door de verschuiving naar het online werken stopt werk niet altijd om 5 uur, maar moet er ook (soms) na kantooruren gewerkt worden. Je kunt het beter op de volgende manier verwoorden:

  • Werken naast de standaard kantooruren is geen enkel probleem voor mij.
  • Bij mijn vorige baan verzorgde ik de werkzaamheden op gebied van social media (mailverkeer, hield ik de website bij, etc.). Dit gebeurde vaak buiten de gebruikelijke kantooruren.
  • Ik ben erg flexibel wat werkuren betreft en ik zet mij graag in wanneer dit nodig is.

Functie past bij mij (of … sluit aan bij mij)

Ook een cliché die wij vaak tegenkomen in sollicitatiebrieven. Het is eigenlijk een onnodige zin want als de functie niet bij u past zou u ook niet reageren, toch? Toch is het belangrijk om nog even te benadrukken en om vervolgens uit te leggen waarom een functie bij u past. Ook deze zin is te vervangen:

  • De kernwaarden van uw bedrijf sluiten aan bij de dingen die ik belangrijk vind in mijn persoonlijke leven.
  • Door al deze raakvlakken en mijn passie voor uw bedrijf wil ik mij voorstellen als kandidaat.
  • Bij deze functie kan ik mijn liefde voor (..) goed combineren met mijn passie voor (..)

Communicatieve vaardigheden

‘’Ik beschik over uitstekende communicatieve vaardigheden’’. Een competentie die bij veel verschillende functies belangrijk is. De zin: ik beschik over uitstekende communicatieve vaardigheden, kun je beter vervangen door een andere omschrijving. Hieronder geven we een paar voorbeelden:

  • De communicatie met klanten ging mij altijd goed af. Ik kan mijn communicatie namelijk goed afstemmen op gesprekspartners.
  • Ik mijn vorige functie was ik het aanspreekpunt voor klanten en zakenrelaties. Ik ben mij zeer bewust van het belang van correct taalgebruik en effectieve communicatie.
  • Ik weet wat ik wil en ik kan dit goed omzetten in woorden (zowel schriftelijk als mondeling).

Met deze voorbeelden kun je je sollicitatiebrief ontdoen van clichés en opvallen tussen de andere sollicitanten. Een belangrijke tip van ons is dan ook om je competenties eerst op een rij te zetten voordat je begint aan een sollicitatie- en motivatiebrief. Je zult zien dat het opstellen hiervan op deze manier gemakkelijker zal gaan en natuurlijker zal aanvoelen.

Start vergelijk

Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?

Geheel vrijblijvend en binnen 24 uur reactie.
Start vergelijk

Wat als mijn baan niet bevalt

Waarom Loopbaanhulp.nl?

  • Gekwalificeerde loopbaancoaches
  • In heel Nederland werkzaam
  • Binnen 24 uur meerdere offertes
  • Vergelijk coaches en kies
  • 100% gratis en vrijblijvend

Loopbaanhulp.nl heeft een landelijke dekking van gekwalificeerde loopbaancoaches, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties zoals:

Loopbaancoaches keurmerken

In jouw regio. Gratis en vrijblijvend.

Vind in heel Nederland de beste coaches

Ook interessant voor jou

Inspiratie voor jouw loopbaan.

Start vergelijk

Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?

Geheel vrijblijvend en binnen 24 uur reactie.
Start vergelijk
Clichés sollicitatiebrief

Waarom Loopbaanhulp.nl?

  • Gekwalificeerde loopbaancoaches
  • In heel Nederland werkzaam
  • Binnen 24 uur meerdere offertes
  • Vergelijk coaches en kies
  • 100% gratis en vrijblijvend

Loopbaanhulp.nl heeft een landelijke dekking van gekwalificeerde loopbaancoaches, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties zoals:

Loopbaancoaches keurmerken

In jouw regio. Gratis en vrijblijvend.

Vind in heel Nederland de beste coaches

Ook interessant voor jou

Inspiratie voor jouw loopbaan.

Ga naar de bovenkant