Kledingtips bij sollicitatie
Kledingtips bij sollicitatie; voor een goede eerste indruk
Als je gaat solliciteren is het belangrijk dat je een goede eerste indruk maakt. Veel recruiters weten namelijk binnen de eerste 10 seconden van een ontmoeting al of een sollicitant bij een bedrijf past of niet. Daarom is het bij een sollicitatiegesprek belangrijk om je representatief te kleden. Zorg bovendien voor een verzorgde uitstraling. Helaas is het vinden van kleding niet voor iedereen even eenvoudig. Om sollicitanten hierin een helpende hand toe te reiken, vroegen we Robin Hendriks, van Schulte Herenmode om advies.
Doe vooronderzoek
De eerste stap in het vinden van de juiste outfit, is het vinden van de juiste dresscode. Je wilt niet overdressed verschijnen, en al helemaal niet underdressed. Probeer zoveel mogelijk informatie over het bedrijf en het imago te vinden. Dit kun je op een aantal manieren doen:
- Bekijk de bedrijfswebsite. Oogt het bedrijf behouden, of brutaal? Pas hier je kledingstijl op aan.
- Zoek werknemers op via internet. Is het bedrijf in het nieuws geweest? Welke kleding droegen vertegenwoordigers? Kun je werknemers vinden op LinkedIn?
- Rijdt eens langs het bedrijf, wat dragen werknemers die het pand betreden en verlaten?
Je kledingstijl
Veel mensen trekken voor een sollicitatiegesprek direct een kostuum of mantelpak uit de kast. Toch werkt het dragen van dergelijke kleding niet altijd in je voordeel. Het dragen van formele kleding bij een informeel bedrijf kan ervoor zorgen dat men je verkeerd inschat, met als resultaat een afwijzing omdat je niet bij het team past.
Om dergelijke situaties te voorkomen, raden we je aan om de kledingstijl te hanteren waarvan je denkt dat men die in het betreffende bedrijf hanteert. Zorg er vervolgens voor dat je nét wat netter gekleed bent dan de rest. Op deze manier laat je zien dat je hebt nagedacht over je verschijning.
Kleuren en patronen
Als je eenmaal weet welk type kleding je kunt dragen, is het tijd om na te denken over de kleur van je kleding. Kleuren zijn het ideale middel om, zonder woorden, iets over jezelf te vertellen. Hier liggen echter een paar valkuilen op de loer. Onbewust maakt iedereen namelijk associaties met kleuren. Zo associëren veel mensen de kleur rood met agressie en dominantie. Om te voorkomen dat je verkeerde associaties oproept bij mensen, is het handig om met de kleur van je outfit rekening te houden. In het schema van kleurassociaties staan alle kleuren met veelgemaakte associaties vermeld.
Een veelgemaakte fout is dat mensen zwarte kleding dragen bij sollicitatiegesprekken. Zwart is een kleur die, zakelijk gezien, weinig wordt gedragen. Wil je een donker pak dragen? Kies dan voor een donkerblauw of antraciet.
Naast de kleur, is het verstandig om te letten op welke patronen je op je kleding draagt. De vuistregel voor het matchen van kleding met patronen is dat je niet meerdere items met dezelfde kleur over elkaar draagt. Dit kan namelijk druk en inspiratieloos overkomen. Draag dus geen ruiten print overhemd met een ruiten print jasje. Wil je meerdere kledingstukken met hetzelfde patroon combineren? Zorg dan voor een patroon-doorbrekende tussenlaag. Een wit overhemd of blouse, maakt patroon- en kleurcombinaties erg gemakkelijk.
Val op, maar maak het niet te bont
De sleutel tot succes bij het combineren van kleding, is dat je totale outfit niet mag afleiden tijdens het sollicitatiegesprek. Je wilt dat het bedrijf je na het gesprek herinnert om wie je bent, niet om wat je aanhad. Kleedt je dus niet al te uitbundig.
Aan de andere kant is te ingetogen kleden ook een valkuil. Een recruiter die 10 gesprekken voert met mannen en vrouwen in zwart pak, zal zichzelf wel over het achterhoofd krabben. Toon hier wat creativiteit en trek iets gedurfds aan.
Tot slot
Als je de bovenstaande tips toepast ben je al goed opweg naar de perfecte sollicitatie outfit. Belangrijk is om, ongeacht je kledingstijl, jezelf te blijven. Een kostuum kan bijvoorbeeld onwennig aanvullen. Toch hebben veel recruiters snel door wanneer iemand zich onnatuurlijk gedraagt of beweegt. Dit kan overkomen alsof je iets te verbergen hebt.
[tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”no” shadowopacity=”0.1″ border=”0px” bordercolor=”#01a6d3″ highlightposition=”left” content_alignment=”left” link=”/contact/” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”Plaats jouw aanvraag” title=”Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio” description=”Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][/tagline_box]Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?
Vind in heel Nederland de beste coaches
Ook interessant voor jou
Inspiratie voor jouw loopbaan.