Leer omgaan met je perfectionisme
Leer omgaan met je perfectionisme
Perfectionisme kan veel positieve kanten hebben. Natuurlijk is het prijzenswaardig dat je als werknemer of ondernemer je werk zo goed mogelijk wilt uitvoeren. Maar wanneer je te ver gaat in je perfectionisme, kan het een belemmering vormen en gaan de negatieve aspecten het overnemen. Daarom gaan we hier in op hoe je om kunt leren gaan met perfectionisme in je carrière.
Waarom perfectionisme slecht voor je is?
Perfectionisme kan je helpen om je doelen te bereiken en stimuleert je om jezelf voortdurend te ontwikkelen, maar de boog kan niet altijd gespannen zijn. En vergeet niet dat het menselijk is om fouten te maken. Juist uit die fouten kun je lering trekken. Perfectionisme kan je daardoor belemmeren in je groei, bovendien leidt het tot:
Hoge werkdruk
Je bent namelijk altijd bezig om het beste van jezelf te geven. Je wilt altijd meer en beter. Hierdoor neemt je werkdruk toe.
Langdurige stress
Doordat je constant gefocust bent op geen fouten maken, voel je voortdurend spanning. Dat kan niemand lang volhouden. Voor je het weet steven je op een burn-out af.
Moeite met prioriteiten stellen
Doordat je alles perfect wilt doen, bestempel je alles als even belangrijk. Je vindt het lastig om hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Daardoor kan je problemen krijgen op je werk, omdat je belangrijke taken niet op tijd af krijgt.
Scheiding werk en privé
Perfectionisme in je carrière kan ertoe leiden dat je moeite hebt om je werk los te laten in de privésfeer. Dit kan voor problemen zorgen in je privéleven.
Tips voor het leren omgaan met perfectionisme
Zijn bovenstaande punten herkenbaar, dan is het tijd om aan de bel te trekken. Het leren omgaan met perfectionisme is een proces dat tijd nodig heeft. Je moet beter inzicht krijgen in je eigen gedrag, verkeerde gewoontes leren herkennen en manieren vinden om deze te doorbreken. We helpen je hier alvast op weg met tips uit de loopbaanhulp praktijk:
Bewustwording van je eigen overtuigingen
Stel jezelf de vraag waarom je altijd naar perfectie streeft. Vaak heeft dit te maken met onderliggende gedachten en overtuigingen over jezelf. Je wilt jezelf bewijzen tegenover anderen, je vindt jezelf nooit goed genoeg, je vindt anderen belangrijker dan jezelf, etc.
Je bent niet je werk
Vergeet niet dat jij niet je werk bent. Onder je werk vallen taken die jij doet. ´Zijn´ en ´doen´ is iets heel anders. Maak je een fout op je werk, dan betekent dat niet dat jij er niet mag zijn of dat jij een loser bent.
Perfectie bestaat niet
Alles kan altijd beter! Perfectie nastreven is dus geen realistisch doel. Als een project niet 100% oplevert van wat jij zou willen, betekent dat niet dat er iets ‘fout’ is of dat jij je werk niet goed hebt gedaan. Leer om genoegen te nemen met ‘goed genoeg’.
Focus op wat wel goed is
Op je werk zijn er altijd dingen die wel goed gaan, probeer je op deze zaken te focussen. Zijn er zaken die minder goed gingen? Leer er dan van en laat het los. Heb je er geen controle over, laat je negatieve gedachten dan meteen varen!
Stop dat vervelende stemmetje
Word je bewust van dat vervelende stemmetje in je hoofd dat je steeds wijst op wat er niet goed is. Dit is de stem van je ego. Om je perfectionistische manier van denken te doorbreken is het nodig om dat stemmetje steeds op tijd de kop in te drukken. Op den duur zal dat stemmetje zich niet meer zo snel durven laten horen.
Schakel een loopbaancoach in!
Perfectionisme kan ervoor zorgen dat je je plezier in je werk verliest, daarom is het belangrijk om hier beter mee om te leren gaan. Een loopbaancoach kan je helpen om jouw carrière weer op het juiste pad te krijgen!
Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?
Vind in heel Nederland de beste coaches
Ook interessant voor jou
Inspiratie voor jouw loopbaan.