Leren assertief reageren in belangrijke situaties
Leren assertief reageren
Assertief reageren in belangrijke situaties
Loopbaanhulp: leren om assertief te reageren
Binnen de loopbaanhulp praktijk zien we vaak dat mensen bij ons aankloppen, omdat ze het gevoel hebben dat ze niet op de juiste plek zitten. Soms is dat daadwerkelijk het geval en gaan we samen op zoek naar een baan die wel bij hen past. In andere gevallen kan een switch in werkhouding en meer assertiviteit deze mensen helpen om binnen hun huidige functie te groeien. Een leuke baan vinden, promotie vragen, je werkplezier vergroten? Het zijn allemaal situaties waarin het belangrijk is om assertief te reageren.
Lastige situaties op het werk
Er bestaat helaas geen toverformule, waarmee je lastige situaties op het werk kunt voorkomen. Het loopt in het leven nu eenmaal niet altijd zoals je zou wensen. Bepaalde zaken kun je niet veranderen, maar wat je wel kunt veranderen is de manier waarop jij hiermee omgaat. Of als je van nature niet zo assertief bent ingesteld, dan kun je al gauw het idee krijgen dat mensen over je heen lopen. Overwerk, saaie klussen, lastige opdrachten? Jij bent steeds de pineut! In veel gevallen gebeurt dit waarschijnlijk niet eens bewust. Het probleem is dat jij je er niet prettig bij voelt. Dit betekent dat jij actie moet ondernemen
Tips om onvrede op het werk te lijf te gaan
We helpen je graag op weg met enkele praktische tips om assertiever te worden om onvrede en spanningen op het werk te lijf te gaan. Allereerst is het belangrijk dat je je ervan bewust bent dat assertiviteit betekent dat je oog hebt voor zowel je eigen belangen als die van de ander. Blijf dus altijd rustig en breng begrip op voor de ander.
Tip 1: gebruik duidelijke taal
‘Zou je mij misschien even kunnen uitleggen …?’ Om zelfverzekerd over te komen, is het belangrijk dat je afzwakkende worden, zoals eventjes, misschien, een beetje en eigenlijk, vermijdt. Durf gewoon te zeggen of te vragen wat je wenst. Bijvoorbeeld: ‘Ik snap het niet. Kun je het uitleggen?’
Tip 2: communiceer in de ik-vorm
Stel je bent het niet eens met een collega. Zeg dan niet: ‘Wat jij zegt, dat is niet waar.’ Spreek daarentegen vanuit je eigen beleving, bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat anders, …’. Door in de ik-vorm te spreken, krijgt de ander niet meteen het gevoel dat je hem of haar direct aanvalt of beschuldigt.
Tip 3: ‘nee’ zeggen mag gewoon
Deze tip is voor veel mensen een lastige. Je wilt andere mensen graag van dienst zijn, maar soms gaat dat gewoon niet. Tenminste, als je niet over je eigen grenzen heen wilt gaan. Antwoorden met ‘nee’ is dan voor iedereen de beste oplossing. Je hoeft daarvoor in veel gevallen ook geen reden voor te geven. Wat je in ieder geval nooit moet doen, is allerlei excuses gaan verzinnen!
Oefenen met assertiviteit op de werkvloer
Vind je je werk heel leuk, maar gaan je collega’s steeds over jouw grenzen heen? Of zou je misschien ook andere taken willen uitvoeren? Dan kan een kleine verandering in je gedrag, door assertiever te worden, al een groot verschil maken. Het mooie hieraan is, dat je er direct mee kunt oefenen. Pas wel op dat je niet te overdreven assertief wordt en zeker als mensen in jouw omgeving dat niet van jou gewend zijn. Het is belangrijk om steeds eveneens de belangen van de ander in ogenschouw te nemen. Praktische zinnetjes, die je meteen in diverse situaties kunt inzetten en waarmee je assertief uit de hoek komt, zijn bijvoorbeeld:
- Wat bedoel je precies?
- Ik wil daar graag even over nadenken.
- Ik kom er later op terug.
- Ik heb er goed over nagedacht en besloten dat…
- Dit werkt voor mij niet.
- Ik zou wel willen helpen, maar helaas…
Welke assertieve zinnen kun je zelf nog bedenken, die handig zijn om paraat te hebben op je werk? Ga ermee aan de slag!
Hulp bij assertief solliciteren
Heb je geen succes met solliciteren? Dan kan dat te maken hebben met een gebrek aan assertiviteit. Weet je van jezelf dat je moeite hebt met voor jezelf opkomen of merk je dat je tijdens een sollicitatiegesprek onzeker overkomt? Dan is het een goed idee om de hulp in te schakelen van een loopbaancoach. Deze kan je helpen om een goed inzicht te krijgen in wie je bent en wat jij wilt.
Met een ruime portie zelfkennis en zelfbewustzijn kom je authentiek over, waardoor je kansen op succes bij het solliciteren vergroten. Daarnaast kun je via loopbaanhulp ook sollicitatietrainingen volgen. Je leert bijvoorbeeld om je assertiviteit te tonen tijdens een sollicitatiegesprek door zowel je eigen belangen als die van de werkgever te behartigen. Zo zijn er heel veel manieren, waarop je assertiever kunt worden.
Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?
Vind in heel Nederland de beste coaches
Ook interessant voor jou
Inspiratie voor jouw loopbaan.
Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?
Vind in heel Nederland de beste coaches
Ook interessant voor jou
Inspiratie voor jouw loopbaan.