Hoe ga je om met gedwongen ontslag?
Hoe ga je om met gedwongen ontslag?
Een gedwongen ontslag is voor de meeste mensen een flinke tegenslag en het wordt soms ervaren als een traumatische ervaring. Het is niet vreemd dat de verwerking hiervan door loopbaancoaches wordt vergeleken met een rouwproces. Allerlei gevoelens als boosheid, verdriet, teleurstelling en onmacht kunnen hierbij een grote rol spelen. Dit werkt ook door in het privéleven. Daarbij komt ook nog eens het verlies aan inkomen en eventueel een andere rolverdeling binnen het gezinsleven.
1. Verwerk negatieve emoties
Net als een rouwproces vraagt het verwerken van gedwongen ontslag om tijd. Het is belangrijke dat je alle negatieve emoties die hiermee gepaard gaan goed verwerkt voordat je verdergaat. Kijk daarbij niet naar anderen; neem de tijd die jíj nodig hebt. Wanneer het gedwongen ontslag op een respectvolle manier is gebeurd, zal je er sneller vrede mee hebben, dan wanneer je ontslag op een vervelende manier is verlopen. Praat erover met familie en vrienden en krop je emoties niet op. Sommige mensen hebben de neiging om regelmatig contact op te nemen met oud-collega’s, doe dat alleen als je er een persoonlijke band mee hebt. Het heeft geen zin om roddels over je oude werkgever aan te horen, omdat je hiermee blijft hangen in negatieve emoties.
2. Focus op jouw positieve kanten
Een gedwongen ontslag kan je zelfbeeld aantasten: Wat heb ik fout gedaan? Ben ik geen goede professional? Waarom ik? Het is goed om kort te reflecteren op wat er eventueel mis is gelopen, maar focus daarna snel op jouw positieve kanten. Iedereen heeft ze! Schroom niet om positieve feedback te vragen aan familie, vrienden of oud-collega’s waar je een goede persoonlijke band mee hebt. Mogelijk kwamen jouw talenten niet goed tot hun recht in je oude baan. Met dit inzicht wordt het meteen een stuk gemakkelijker om je gedwongen ontslag te aanvaarden en een positiever zelfbeeld te ontwikkelen. Je gaat nu kijken naar wat je zoekt in een nieuwe baan. Een loopbaancoach kan je helpen bij deze zoektocht, zodat je sneller op de juiste plek zit!
3. Nieuwe kansen voor je carrière
Na het verwerken van de emoties die komen kijken bij een gedwongen ontslag en het verleggen van je focus naar jouw positieve kanten, is het tijd voor de volgende stap: nieuwe kansen zien voor je carrière! De meeste mensen ontdekken na een vervelende gebeurtenis als deze, dat het ze uiteindelijk alleen maar goed heeft gedaan. Ze werden gedwongen om kritisch naar hun carrière te kijken en kwamen daardoor op een plek terecht die veel beter bij hen past. Een belangrijke vraag in deze fase van het verwerkingsproces is dan ook: Wat vind ik echt leuk om te doen? Geen gemakkelijke vraag, maar een loopbaancoach kan je hierbij helpen met coachinggesprekken en diverse testen, zoals een persoonlijkheidsanalyse en loopbaantesten.
4. Ben je klaar om opnieuw te solliciteren?
De vorige stappen zijn heel belangrijk in de voorbereiding om weer opnieuw te gaan solliciteren. Door je gedwongen ontslag goed te verwerken ben je beter voorbereid op lastige vragen over je vorige baan tijdens sollicitatiegesprekken. Je kunt nu duidelijk antwoord geven zonder dat je overweldigd wordt door je emoties als verdriet of boosheid. Daar maak je uiteraard geen goed indruk mee. Ook kun je nu helder aangeven wat je wel en wat je niet wilt. Daarmee kom je overtuigender en zelfverzekerder over. Een belangrijke tip: ben eerlijk over je gedwongen ontslag als hiernaar gevraagd wordt. Leg kort uit wat eraan aan de hand was. Je hoeft niet uitgebreid alles uit de doeken te doen en praat ook zeker niet negatief over je oude werkgever.
[tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”no” shadowopacity=”0.1″ border=”0px” bordercolor=”#01a6d3″ highlightposition=”left” content_alignment=”left” link=”https://www.loopbaanhulp.nl/contact/” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”Plaats jouw aanvraag” title=”Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio” description=”Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][/tagline_box]Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?
Vind in heel Nederland de beste coaches
Ook interessant voor jou
Inspiratie voor jouw loopbaan.