Omgaan met prestatiedruk
Hoe ga je om met prestatiedruk
De laatste jaren is het een steeds groter punt van aandacht geworden, de toenemende prestatiedruk onder jongeren en studenten. Steeds vaker lees je in het nieuws dat jongeren en studenten tegen een burn-out aan zitten doordat zij aan ontzettend veel maatschappelijke eisen moeten voldoen. Zo hebben zij het gevoel dat ze moeten presteren in hun studie, sport, werk, vrijwilligerswerk en op sociaal gebied. Overal de beste in moeten zijn om uiteindelijk een carrière op te bouwen waar iedereen tegenop kijkt, dat is het doel. Maar dat is wel een doel dat veel van je vergt en je uiteindelijk zal opbreken.
De klachten
Het aantal studenten dat last heeft van deze groeiende prestatiedruk betreft ongeveer driekwart van de studenten. Dit houdt in dat drie op de vier studenten zich vaak tot heel vaak emotioneel uitgeput voelt. Hierbij horen klachten als vergeetachtigheid, verminderde eetlust en slapeloosheid. Daarnaast heeft ongeveer één op de drie studenten een verhoogde kans op een burn-out. Dit is zelfs nog hoger dan bij de werkende bevolking, waar ‘slechts’ vijftien procent een verhoogde kans heeft op een burn-out. Een burn-out is nog een stap zwaarder dan emotionele vermoeidheid. Mensen met een burn-out proberen contact met anderen te vermijden en kleine verzoekjes kunnen al als heel zwaar ervaren worden. Een burn-out is dan ook een serieuze ziekte die je niet moet onderschatten.
Hulp inschakelen
Wanneer je een hoge druk ervaart om te presteren is het belangrijk hulp in te schakelen. Het is niet goed om door te blijven gaan met je huidige patroon omdat dit de klachten kunnen versterken en kunnen leiden tot een burn-out. Dan zit je thuis en wordt het alleen maar moeilijker om de draad weer op te pakken. Je kan op allerlei manieren hulp vragen zoals steun bij vrienden en familie maar ook professionele hulp. Studieadviseurs kunnen jou loopbaan hulp aanbieden. Hierbij wordt je geholpen in wat jij precies allemaal wilt, hoe je dat moet ordenen, met elkaar kan combineren en zo zal jouw stressniveau afnemen.
Hoe word je geholpen?
Om stress en druk te verminderen is het belangrijk dat je orde op zaken stelt. Dit moet je doen voor zowel de nabije als de verre toekomst. Met gerichte doelen weet je waar je naartoe wilt werken en wanneer jij je doelen hebt bereikt. Een loopbaancoach of studieadviseur kan je hierbij helpen.
Voor de nabije toekomst is het belangrijk vast te stellen wat ertoe leidt dat jij een hoge prestatiedruk ervaart. Zoals eerder al genoemd kan dit door studie, werk, sport, curriculaire activiteiten en het sociale leven komen. Voor de ene zal studie een groter aandeel hebben en voor een ander zorgt voornamelijk het werken naast de studie voor de enorme druk. Vervolgens zal de loopbaancoach je helpen bepalen waar je minder tijd in kan steken, hoe je het beter kan combineren of je helpen relativeren waarom je over bepaalde zaken niet zo gestresst hoeft te zijn. Het besef dat je niet te veel hooi op je vork moet nemen en dat de gevolgen daarvan niet ernstig zijn, zorgt ervoor dat je druk sterk zal verminderen. Ook moet jij je niet vergelijken met anderen en kan niet alles perfect zijn. Soms moet je genoegen nemen met minder dan perfectie.
Doelen stellen
Voor de lange termijn is het ook goed om doelen op te stellen. Hierbij is het belangrijk dat je uitdagende, maar haalbare doelen opstelt. Aan de hand van jouw opleiding kan je bedenken wat voor een beroep jij na je studie zou willen beoefenen. Vaak is dit nog lastig om te bedenken maar ook hiervoor zijn er hulpmiddelen. Je kan bijvoorbeeld een beroepskeuzetest doen om zo een beeld te krijgen van waar jouw interesses liggen. Daarnaast zijn lange termijn plannen ook punten als, hoe lang wil je over je opleiding doen?, wat ga je na je studie doen?, wil je direct gaan werken of even rust nemen?
Het is dus duidelijk dat prestatiedruk een groot probleem is onder jongeren dat ook alsmaar groter wordt. Daarom is het belangrijk dat dit onder de aandacht wordt gebracht zodat de studenten weten hoe zij hulp kunnen inschakelen. Zonder hulp lukt het vaak niet om zelf de problemen aan te pakken. Juist door hulp in te schakelen kan je voor jezelf bepalen wat belangrijk is en de orde weer in je leven te brengen. Daarnaast moet je tot het besef komen dat jij je niet met anderen moet vergelijken. Niemand is perfect, dus jij ook niet.
Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?
Vind in heel Nederland de beste coaches
Ook interessant voor jou
Inspiratie voor jouw loopbaan.