Ontslag door corona: wat zijn de mogelijkheden?
Ontslag door corona: wat zijn de mogelijkheden?
Het coronavirus heeft heel wat onverwachte veranderingen teweeggebracht. Dacht je twee maanden geleden nog dat je zeker was van je baan? Dan kan de situatie nu heel anders zijn. Sectoren die het tot voor kort voor de wind gingen, staan nu stil. Veel bedrijven zijn als gevolg van de coronacrisis gedwongen om ontslag aan te vragen voor hun medewerkers. Wat nu? Wat zijn de mogelijkheden nu je vanwege het coronavirus bent ontslagen? Wat mag wel en wat niet? Het is een tijd vol onzekerheden.
Ontslag of werktijdverkorting?
Een werkgever dient altijd eerst toestemming te vragen voor jouw ontslag bij het UWV. Zijn financiële problemen als gevolg van het coronavirus een geldige reden? Ja, dat kan een geldige reden zijn voor een bedrijfseconomisch ontslag. Wel zou ontslag een laatste optie moeten zijn. Een alternatief is bijvoorbeeld dat je werkgever werktijdverkorting aanvraagt via het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Dit noodfonds is bedoeld om ervoor te zorgen dat alle werknemers na de crisis hun dienstverband behouden.
Wanneer kan er beroep worden gedaan op het NOW?
Als je werkgever sinds 1 maart 2020 minimaal 20% minder omzet draait dan gebruikelijk, kan hij een beroep doen op het noodfonds. Je werkgever ontvangt een compensatie voor de loonkosten en de werknemers met een vaste of flexibele arbeidsovereenkomst krijgen salaris. Het NOW is in de plaats gekomen van de bestaande regeling voor werktijdverkorting. Wanneer je werkgever gebruikmaakt van dit nieuwe noodfonds, dan is het niet toegestaan om op basis van bedrijfseconomische redenen een ontslagverzoek in te dienen.
Wat mag wel en niet tijdens de coronacrisis?
De coronacrisis heeft voor nieuwe ongekende situaties gezorgd, ook op de werkvloer. Het dagelijkse leven is op alle fronten veranderd. Je werkgever heeft je misschien gevraagd om thuis te werken, maar wat als dat in jouw geval niet kan? Je werkgever mag je niet zomaar ontslaan. In vrijwel al dit soort situaties geldt, dat de werknemer en werkgever samen tot een goede oplossing moeten komen. Beiden moeten hun goede wil tonen, om tot een werkbare situatie te komen. Of wat als je ziek bent geworden tijdens de coronacrisis? Je mag als zieke werknemer niet om die reden ontslagen worden. Wel dien je daarna voldoende mee te werken aan je re-integratie.
Hoe zit het met tijdelijke contracten in coronatijden?
Heb je een tijdelijk contract, dan gelden daarvoor in coronatijden gewoon de bestaande regels. Ben je ziek geworden tijdens je tijdelijke contract, dan geldt voor de contracttermijn een opzegverbod voor je werkgever. Wel kan je werkgever na afloop van het contract de arbeidsovereenkomst beëindigen. Je werkgever is dan verplicht om je dit een maand vooraf aan de einddatum van het contract te laten weten. Ben je ziek geworden, dan kun je vervolgens aanspraak maken op de Ziektewet. Zegt je werkgever je tijdelijk contract niet op tijd af, dan heb je in veel gevallen recht op een aanzegvergoeding. Blijf je na de afloop van je tijdelijk contract werken en heeft je werkgever je niet geïnformeerd over wat er nu gaat gebeuren, dan heb je recht op een vast dienstverband.
Een nieuwe baan in coronatijden, maar nieuwe werkgever zegt af?
Niemand zag de ernst van de coronacrisis aankomen. Heb je tijdens of vlak voor de coronacrisis gesolliciteerd en een contract getekend? Dan kan je nieuwe werkgever niet zomaar onder deze overeenkomst uit. Is er sprake van een proeftijd? Dan kan je werkgever bijvoorbeeld met je afspreken om op een later moment een arbeidsovereenkomst te sluiten. Tijdens de proeftijd heeft je werkgever het recht om de arbeidsovereenkomst te beëindigen, daar bestaan weinig beperkingen voor. Wel kun je in dat geval om een schriftelijke verklaring vragen.
Ontslag en loopbaanbegeleiding
Word je ontslagen, dan ontvang je een transitievergoeding. Hiermee zou je bijvoorbeeld een loopbaantraject kunnen volgen, om weer zo vlot mogelijk een baan te vinden. Daarnaast krijg je ook een WW-uitkering. Met een loopbaantraject verhoog je aanzienlijk je kansen op een passende nieuwe baan. Een loopbaancoach helpt je met het analyseren van jouw competenties en de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Ook wordt er gekeken naar eventuele bij- of omscholingen die relevant kunnen zijn. Daarnaast is je loopbaancoach in deze moeilijke tijd je steun en toeverlaat om het ontslag een plaats te geven en nieuwe kansen te ontdekken.
Meer weten?
Wil je weten bij wie je terecht kunt voor loopbaanhulp? Dan ben je hier aan het juiste adres. We brengen je snel in contact met de beste loopbaancoaches in jouw omgeving. Vul daarvoor het contactformulier op deze website in.
Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?
Vind in heel Nederland de beste coaches
Ook interessant voor jou
Inspiratie voor jouw loopbaan.