Sollicitatietip: kijk niet naar beroepen, maar naar je skills
Solliciteren? Kijk niet alleen naar het beroep en de functietitel
Zo ga jij wel die droombaan vinden!
Sollicitatietip: kijk niet naar beroepen, maar naar skills!
Wat wil jij later worden? Wie heeft die vraag als kind nooit gekregen?! Weet je nog wat jouw antwoord was? Meestal geven kinderen antwoorden als: brandweer, politie, dokter of juf. Het gaat in deze gevallen om hele concrete beroepen. De kindertijd ligt ondertussen ver achter je. Je hebt je schooltijd doorlopen en mogelijk een vervolgopleiding achter de rug. Echter, leiden niet alle opleidingen je op voor één specifiek beroep. De banenmarkt is sowieso veel uitgebreider. Dat maakt het soms lastig om de juiste baan te vinden. Een belangrijke loopbaanhulp tip anno 2023: kijk niet alleen maar naar beroep en functietitels.
Wat bedoelen we hiermee?
Je scant de vacaturessites naar jouw droombaan. Veel mensen kijken dan alleen naar de titel van de vacature, met daarin één woord voor het betreffende ‘beroep’ of de ‘functie’. Uiteraard is het bij het solliciteren naar sommige banen belangrijk om over voldoende vakkennis te beschikken, maar je kunt en weet hoogstwaarschijnlijk nog veel meer. Wat zijn die kennis en vaardigheden precies en hoe kun je dit inzetten in de praktijk? Zeker in tijden van een krappe arbeidsmarkt zullen werkgevers zich hier meer en meer op focussen. Speel daar op in door hiermee bijvoorbeeld een plek te veroveren binnen een bedrijf dat je aanspreekt. Lees dus voorbij die ‘beroepen’ en ‘functies’ en kijk eens naar welke vaardigheden er worden gevraagd.
Verschil tussen harde skills en soft skills
We kunnen een onderscheid maken tussen harde skills en soft skills. Met harde skills bedoelen we vooral vakinhoudelijke kennis, die je onder meer kunt aantonen met een diploma. Hoewel werkgevers hier wel waarde aan hechten, zijn op de actuele arbeidsmarkt soft skills steeds belangrijker. Werkgevers hebben namelijk moeite met het invullen van vacatures. Beide soorten skills staan wel met elkaar in verband. Je hard skills bepalen of je voor een functie geschikt bent en de soft skills zijn bepalend voor hoe succesvol je deze functie zal vervullen. Je zult dus in je zoektocht naar een geschikte baan wel steeds oog moeten hebben voor beide soorten skills.
Waar ben jij nog meer echt goed in?
Een loopbaancoach kan je helpen om inzicht te krijgen in waar je naast het beheersen van je vakkennis nog meer heel goed in bent. Werkgevers hechten bijvoorbeeld veel waarde aan soft skills, zoals:
- Klantgerichtheid
- Probleemoplossend vermogen
- Communicatieve vaardigheden
- Goed kunnen samenwerken
- Digitale vaardigheden
- Aanpassingsvermogen
Misschien zijn hier vaardigheden bij die echt bij jou horen? Binnen wat voor soort functies kunnen deze van pas komen? Door samen met een loopbaancoach dit eens onder de loep te nemen, ontdek je interessante alternatieve loopbaanmogelijkheden, die perfect bij jou passen en waar je misschien nog nooit bij stil had gestaan.
Voordelen van je richten op je skills
Door te leren om minder in hokjes en duidelijk omkaderde beroepen te denken, open je nieuwe deuren naar carrièrekansen, die eveneens goed bij je passen. Door een helder inzicht te verwerven in jouw skills is het ook gemakkelijker om bijvoorbeeld een carrièreswitch te maken. Doordat je weet waar je wel en niet goed in bent, kun je sneller en effectiever de omslag maken. Het kan ook zijn dat je ontdekt, dat je binnen jouw sector wilt blijven werken, maar dat je nog vaardigheden mist om echt helemaal op de juiste plek terecht te komen. Dan kun je op dat gebied bijscholingen volgen. Tot slot helpt deze zelfkennis je om succesvoller te solliciteren. Tijdens een sollicitatiegesprek kun je namelijk jezelf veel beter presenteren.
Wil je meer weten over loopbaanhulp?
Een loopbaancoach stippelt niet voor jou het loopbaanpad uit dat je moet volgen. Wat een loopbaancoach wel doet, is je helpen om een beter inzicht te krijgen in wat echt bij je past. Je kiest zelf je weg, maar je wordt daar op een objectieve en analytische manier in begeleid. Een loopbaancoach is getraind in het voeren van coaching gesprekken, het stellen van de juiste vragen, in goed luisteren en analyseren en jou een spiegel voorhouden. Daarbij krijg je tips en tools, waarmee je zelf aan de slag gaat, om jouw ideale carrièrepad te vinden. Wil je meer weten over loopbaancoaching? Neem dan hier contact met ons op.
Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?
Vind in heel Nederland de beste coaches
Ook interessant voor jou
Inspiratie voor jouw loopbaan.
Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?
Vind in heel Nederland de beste coaches
Ook interessant voor jou
Inspiratie voor jouw loopbaan.