Stijging werkloosheid door hoofdzakelijk tijdelijke contracten
De werkloosheid in Nederland is toegenomen. Zo blijkt ook uit dit artikel van RTLZ. In het derde kwartaal van 2023 nam het aantal werklozen toe vergeleken met hetzelfde kwartaal in het voorgaande jaar. Opvallend genoeg was bijna zestig procent van deze recent werklozen tot voor kort nog aan het werk. Hoe kan dit?
Ondanks de toename in werkloosheid, bleef het algemene aantal werklozen stabiel. Recente statistieken van het CBS onthullen de achterliggende factoren. Met name jongeren stopten met werken, vaak vanwege studie of het aflopen van een tijdelijk contract.
Tijdelijke contracten: een veelvoorkomend probleem
Tijdelijke contracten lijken een cruciale rol te spelen in deze ontwikkeling. In het derde kwartaal van 2023 gaf een grote groep van 22 duizend werkloze jongeren aan dat hun laatste dienstverband eindigde door het aflopen van zo’n contract. Dit is een significante stijging ten opzichte van de 14 duizend in 2021.
De impact van tijdelijke contracten
Het fenomeen van tijdelijke contracten heeft een diepgaande impact op de Nederlandse arbeidsmarkt. Deze contracten, hoewel ze flexibiliteit bieden aan zowel werkgevers als werknemers, brengen ook onzekerheid met zich mee, vooral voor jongeren. In het derde kwartaal van 2023 bleek uit de statistieken dat 69 duizend werklozen hun baan waren kwijtgeraakt door het aflopen van zulke contracten. Dit is niet alleen een stijging ten opzichte van voorgaande jaren, maar het toont ook aan hoe groot de afhankelijkheid van tijdelijk werk in Nederland is geworden.
Deze situatie raakt niet alleen jongeren, maar heeft ook invloed op de bredere economie. Werknemers met tijdelijke contracten ervaren vaak een gebrek aan baanzekerheid, wat kan leiden tot uitgestelde levensbeslissingen en minder balans in werk en privé zoals het kopen van een huis of het starten van een gezin. Bovendien hebben deze werknemers minder toegang tot training en professionele ontwikkeling, wat hun kansen op de arbeidsmarkt kan beperken.
Het is duidelijk dat tijdelijke contracten een dubbelzijdig effect hebben: ze bieden flexibiliteit, maar veroorzaken tegelijkertijd aanzienlijke onzekerheid. De recente cijfers benadrukken de noodzaak voor beleidsmakers om deze kwestie zorgvuldig te benaderen en strategieën te ontwikkelen die zowel de flexibiliteit van de arbeidsmarkt behouden als de zekerheid voor werknemers vergroten.
Nederland: een unieke situatie
Nederland onderscheidt zich in Europa met een hoger percentage tijdelijke contracten. In 2022 had 23 procent van de Nederlandse werknemers een tijdelijk contract, aanzienlijk meer dan het EU-gemiddelde van 12 procent. Dit kan deels verklaard worden door het hoge aantal werkende jongeren in Nederland, die vaak naast hun studie werken en veelal tijdelijke contracten hebben.
Jongeren en tijdelijke contracten
In 2022 werkte bijna 76 procent van de 15- tot 25-jarige Nederlanders, in vergelijking met het EU-gemiddelde van bijna 35 procent. Onder deze groep had ook nog eens 64 procent een tijdelijk contract, vergeleken met bijna 50 procent in de rest van de EU. Al met al een logische verklaring dus.
Wat ga jij doen?
Hoor jij bij die grote groep jongeren die een tijdelijk contract had of heeft? Wil je eens onderzoeken waar jouw kwaliteiten liggen voor een mooie baan met vast dienstverband? Ga dan eens in gesprek met een loopbaancoach in jouw regio.
Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?
Vind in heel Nederland de beste coaches
Ook interessant voor jou
Inspiratie voor jouw loopbaan.