Wat is het verschil tussen loopbaanbegeleiding en outplacement?

In de wirwar van loopbaantrajecten staan twee termen vaak zij aan zij: loopbaanbegeleiding en outplacement. Toch betekenen ze niet exact hetzelfde. Daarom gaan we hier dieper in op de nuances van loopbaanbegeleiding en outplacement. Wat is nu precies het verschil tussen deze twee? We vertellen je ook meer over hoe een loopbaancoach jou kan begeleiden op het gebied van loopbaanontwikkeling. Dus, sta je op een kruispunt in je carrière, heb je net een ontslag achter de rug of heb je het idee dat je vastzit in je loopbaan? Dan ben je hier op het juiste adres.

Zijn loopbaanbegeleiding en outplacement niet hetzelfde?

Op het eerste gezicht lijken deze twee trajecten hetzelfde. De overeenkomst is namelijk dat het allebei draait om begeleiding bij jouw individuele professionele ontwikkeling. Veel stappen die in deze trajecten worden doorlopen, kunnen dan ook erg op elkaar lijken. Het verschil tussen deze twee is de reden waarom je een beroep doet op deze ondersteuning. Ben je uit jezelf proactief op zoek naar professionele begeleiding om te groeien of veranderingen door te voeren in je carrière? Dan spreken we van loopbaanbegeleiding. Wordt de begeleiding daarentegen aangevraagd op basis van een externe gebeurtenis, zoals ontslag, dan hebben we het over outplacement.

Wat is jouw startpunt voor loopbaanbegeleiding?

Het belangrijkste verschil tussen loopbaanbegeleiding en outplacement is dus bovenal het startpunt. Loopbaanbegeleiding begint wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar meer voldoening in je huidige baan. Of misschien wil je wel op een doordachte en verantwoorde manier een carrièreswitch maken. Dat zijn mogelijke startpunten om een loopbaanhulptraject te beginnen, onder de noemer loopbaanbegeleiding. Het startpunt van outplacement is doorgaans ontslag. Het wordt vaak ingezet vanuit de organisatie, die zich genoodzaakt ziet om je te ontslaan. De aanleiding kan bijvoorbeeld een herstructurering of een fusie zijn. Het doel van outplacement is om jou als getroffen werknemer te helpen met een soepele overgang naar een nieuwe baan.

Het tijdselement speelt een rol

Een ander belangrijk verschil tussen loopbaanbegeleiding en outplacement is het tijdselement dat hierin een rol speelt. Wanneer je uit jezelf een beroep doet op loopbaanbegeleiding, dan ben je normaal gesproken minder gebonden aan strikte tijdslimieten. Je wilt zelf graag op onderzoek uitgaan wie je bent als professional, wat je echt wilt, wat je kunt en wat je nog bij moet leren. Kortom, loopbaanbegeleiding is daardoor flexibeler. Wanneer we het hebben over outplacement, dan zit daar vaak een tijdslimiet aan. Het doel is dat de loopbaancoach snel handelt om je na een ontslag zo goed en snel mogelijk te helpen aan een nieuwe baan.

Is outplacement verplicht?

In Nederland is outplacement niet direct wettelijk verplicht. Een werkgever is daarentegen wel gebonden aan de wettelijke verplichting van goed werkgeverschap. In bepaalde situaties kan dit betekenen dat het aanbieden van outplacement aangewezen is bij ontslag. Bij een ontslag vanwege een reorganisatie is een werkgever bijvoorbeeld vaak binnen de context van ‘goed werkgeverschap’ verplicht om outplacement aan te bieden. Als werknemer mag je outplacement afwijzen. Er bestaat hiervoor geen wettelijke verplichting. Of dit raadzaam is, hangt af van diverse overwegingen, waaronder van goed werknemerschap, vooral in situaties waarin juridische kwesties rondom ontslag relevant zijn.

Loopbaanbegeleiding en outplacement in de praktijk

In de praktijk ligt er binnen loopbaanbegeleiding en outplacement dus een belangrijk nuanceverschil in de aanpak:

Loopbaanbegeleiding
Bij loopbaanbegeleiding ligt de focus op het identificeren van je persoonlijke doelen, het verbeteren van je vaardigheden, het ontwikkelen van een loopbaanstrategie en het vergroten van je baantevredenheid. Individuele sessies, workshops en assessments kunnen deel uitmaken van dit proces.

Outplacement
Bij outplacement ligt de nadruk op begeleiding bij het vinden van een nieuwe baan na ontslag. Dit omvat bijvoorbeeld het opstellen van een cv, je voorbereiden op sollicitaties, het verkennen van de arbeidsmarkt en emotionele ondersteuning in deze vaak uitdagende en onrustige periode.

Wil je hier meer over weten?

Kortom, loopbaanbegeleiding en outplacement zijn als twee zijden van dezelfde medaille, elk met hun eigen focus en doelstellingen. Of het nu gaat om het streven naar persoonlijke groei of het omgaan met professionele veranderingen, de juiste begeleiding maakt een wereld van verschil bij het vinden van jouw ideale carrièrepad.

Start vergelijk

Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?

Geheel vrijblijvend en binnen 24 uur reactie.
Start vergelijk
Verschil tussen outplacement en loopbaanbegeleiding

Waarom Loopbaanhulp.nl?

  • Gekwalificeerde loopbaancoaches
  • In heel Nederland werkzaam
  • Binnen 24 uur meerdere offertes
  • Vergelijk coaches en kies
  • 100% gratis en vrijblijvend

Loopbaanhulp.nl heeft een landelijke dekking van gekwalificeerde loopbaancoaches, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties zoals:

Loopbaancoaches keurmerken

In jouw regio. Gratis en vrijblijvend.

Vind in heel Nederland de beste coaches

Ook interessant voor jou

Inspiratie voor jouw loopbaan.

Ga naar de bovenkant