Ja, ik wil vrijblijvend persoonlijk advies

Zzp’er worden een slimme stap?

Zit je met de vraag of een carrière als zzp´er misschien iets voor jou is? Dan kunnen we je hier ondersteunen bij het maken van je keuze. We hebben verschillende aandachtspunten bij het opstarten van een eigen bedrijf op een rij gezet. Ben je op zoek naar nog meer begeleiding bij het vormgeven van je loopbaan, dan kun je via Loopbaanhulp.nl ook eenvoudig een loopbaancoach inschakelen.

Voordelen van zzp’er worden

De meeste mensen zouden graag eigen baas willen zijn. Het brengt grote voordelen met zich mee, zoals bezig zijn met zaken die je leuk vindt en waar je goed in bent. Ook brengt het zzp´er zijn voordelen met zich mee als een groter gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. Je bent tevens een stuk flexibeler in het indelen van je tijd; je bepaalt zelf je werkrooster!

Omgaan met onzekerheid

Hoewel bovenstaande voordelen veel mensen zullen aanspreken, is het belangrijk dat je niet alles door een te roze bril ziet. Zzp´er worden brengt ook nadelen met zich mee, of beter gezegd uitdagingen. Als zzp´er ben je er bijvoorbeeld nooit zeker van of je voldoende opdrachten of klanten binnenhaalt. Je weet dus nooit of je aan het einde van elke maand voldoende inkomen hebt. Wil je zzp’er worden, dan is het belangrijk dat je goed met deze onzekerheid kunt omgaan.

Vakspecialist én ondernemer

Als zzp’er moet je niet alleen een goede vakspecialist zijn, maar je dient ook een goede ondernemer te zijn. Je bent verantwoordelijk voor het regelen van de boekhouding, belastingen, verzekeringen en het commercieel beleid. Ben eerlijk tegenover jezelf bij het beantwoorden van de volgende vraag: Beschik ik over voldoende ondernemerskwaliteiten? Misschien is het verstandig om eerst een aantal cursussen te volgen op het gebied van boekhouding en marketing.

Is jouw plan haalbaar?

Wil je als zzp’er aan de slag, dan heb je altijd te maken met een ondernemersrisico. Voor zzp’ers is dit risico meestal niet zo groot, toch is het verstandig om het opstarten van je zelfstandige activiteit goed voor te bereiden. Praat over je ideeën met familie en vrienden. Vinden zij jouw idee ook goed? Laat je idee ook eens een aantal weken rusten. Vind je het na die tijd nog steeds een goed idee? Is het antwoord ‘ja’, ga dan aan de slag met het opstellen van een ondernemingsplan.

Ondernemingsplan

Je ondernemingsplan als zzp’er hoeft geen uitgebreid boekwerk te zijn, maar schrijf wel uitgebreid en duidelijk op wat je plannen zijn. Het ondernemingsplan helpt je bij het bepalen van of jouw idee haalbaar is. Het geeft een goed beeld van wat er allemaal komt kijken bij het beginnen van je eigen bedrijf. Vervolgens kun je je ondernemingsplan gebruiken om anderen van jouw ideeën te overtuigen voor het krijgen van financiering.

Hulp nodig?

Heb je twijfels of zzp’er worden iets voor jou is? Of heb je andere vragen rondom je professionele carrière? Doe dan een beroep op een loopbaancoach. Vraag hier online gratis offertes aan van verschillende loopbaancoaches bij jou in de buurt!