Zzp’er worden een slimme stap?
Zit je met de vraag of een carrière als zzp´er misschien iets voor jou is? Dan kunnen we je hier ondersteunen bij het maken van je keuze. We hebben verschillende aandachtspunten bij het opstarten van een eigen bedrijf op een rij gezet. Ben je op zoek naar nog meer begeleiding bij het vormgeven van je loopbaan, dan kun je via Loopbaanhulp.nl ook eenvoudig een loopbaancoach inschakelen.
Voordelen van zzp’er worden
De meeste mensen zouden graag eigen baas willen zijn. Het brengt grote voordelen met zich mee, zoals bezig zijn met zaken die je leuk vindt en waar je goed in bent. Ook brengt het zzp´er zijn voordelen met zich mee als een groter gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. Je bent tevens een stuk flexibeler in het indelen van je tijd; je bepaalt zelf je werkrooster! Maar naast alle voordelen zijn er natuurlijk ook uitdagingen waar je mee te maken gaat krijgen als ondernemer.
Omgaan met onzekerheid
Hoewel bovenstaande voordelen veel mensen zullen aanspreken, is het belangrijk dat je niet alles door een te roze bril ziet. Zzp´er worden brengt ook nadelen met zich mee, of beter gezegd uitdagingen. Als zzp´er ben je er bijvoorbeeld nooit zeker van of je voldoende opdrachten of klanten binnenhaalt. Je weet dus nooit of je aan het einde van elke maand voldoende inkomen hebt. Wil je zzp’er worden, dan is het belangrijk dat je goed met deze onzekerheid kunt omgaan.
Vakspecialist én ondernemer
Als zzp’er moet je niet alleen een goede vakspecialist zijn, maar je dient ook een goede ondernemer te zijn. Je bent verantwoordelijk voor het regelen van de boekhouding, belastingen, verzekeringen en het commercieel beleid. Ben eerlijk tegenover jezelf bij het beantwoorden van de volgende vraag: Beschik ik over voldoende ondernemerskwaliteiten? Misschien is het verstandig om eerst een aantal cursussen te volgen op het gebied van boekhouding en marketing.
Is jouw plan haalbaar?
Wil je als zzp’er aan de slag, dan heb je altijd te maken met een ondernemersrisico. Voor zzp’ers is dit risico meestal niet zo groot, toch is het verstandig om het opstarten van je zelfstandige activiteit goed voor te bereiden. Praat over je ideeën met familie en vrienden. Vinden zij jouw idee ook goed? Laat je idee ook eens een aantal weken rusten. Vind je het na die tijd nog steeds een goed idee? Is het antwoord ‘ja’, ga dan aan de slag met het opstellen van een ondernemingsplan.
Ondernemingsplan
Je ondernemingsplan als zzp’er hoeft geen uitgebreid boekwerk te zijn, maar schrijf wel uitgebreid en duidelijk op wat je plannen zijn. Het ondernemingsplan helpt je bij het bepalen van of jouw idee haalbaar is. Het geeft een goed beeld van wat er allemaal komt kijken bij het beginnen van je eigen bedrijf. Vervolgens kun je je ondernemingsplan gebruiken om anderen van jouw ideeën te overtuigen voor het krijgen van financiering.Hier zijn enkele belangrijke elementen die in een ondernemersplan moeten worden beschreven:
- Executive summary: Dit is een korte samenvatting van het hele ondernemersplan. Het moet een overzicht geven van jouw bedrijf, jouw missie en visie, de hoofdpunten van jouw plan en wat je hoopt te bereiken.
- Bedrijfsbeschrijving: Hier beschrijf je jouw bedrijf in detail, inclusief de juridische structuur (bijv. eenmanszaak, vennootschap, enz.), de locatie, de geschiedenis en wat het bedrijf doet of zal doen.
- Marktanalyse: Dit onderdeel moet een gedetailleerde analyse van jouw markt bevatten. Het moet informatie bevatten over de doelgroep, marktgrootte, concurrentie, trends, en de behoeften en wensen van jouw klanten.
- Organisatie en management: Dit gedeelte beschrijft hoe jouw bedrijf is georganiseerd en wordt beheerd. Het moet informatie bevatten over jouw managementteam, de organisatiestructuur en de eigendomsstructuur van het bedrijf.
- Dienst of product: Hier beschrijf je jouw dienst of product in detail. Het moet informatie bevatten over de voordelen van jouw product of dienst, het ontwikkelingsproces en de levenscyclus van het product.
- Marketing en verkoop: In dit gedeelte beschrijf je hoe je jouw product of dienst op de markt gaat brengen en verkopen. Het moet informatie bevatten over jouw marketingstrategie, verkoopstrategie en distributiekanalen.
- Financieel plan: Dit is een van de belangrijkste onderdelen van jouw ondernemersplan. Het moet een gedetailleerd financieel plan bevatten, inclusief prognoses voor de komende 3-5 jaar. Dit moet bevatten: winst- en verliesrekening, balans, cashflowprognose en een break-even analyse.
- Bijlagen: Hier kun je aanvullende informatie toevoegen die relevant is voor jouw ondernemersplan maar niet past in de bovenstaande secties. Bijvoorbeeld: curriculum vitae van de oprichters, patenten, licenties, contracten, enz.
Zorg ervoor dat jouw ondernemersplan goed is gestructureerd, duidelijk en beknopt. Het is ook belangrijk om realistisch te zijn in jouw voorspellingen en aannames.
Hulp nodig?
Heb je twijfels of zzp’er worden iets voor jou is? Of heb je andere vragen rondom je professionele carrière? Doe dan een beroep op een loopbaan- of ondernemerscoach. Vraag hier online gratis offertes aan van verschillende loopbaancoaches bij jou in de buurt. Zo kies je zelf de beste coach die bij jou past.
Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?
Vind in heel Nederland de beste coaches
Ook interessant voor jou
Inspiratie voor jouw loopbaan.