4 tips voor een carrièreswitch op latere leeftijd

Het is een lastige situatie: Je bent rond de vijftig en, na een aardige loopbaan in hetzelfde werkveld, zit je niet helemaal meer op je plek. Maar ja, je bent al wat ouder, dus je kunt maar beter blijven waar je zit! Of toch niet? Uit onderzoek van het American Institute for Economic Research (AIER) blijkt dat meer dan 80% van de mensen die op latere leeftijd (47 jaar of ouder) een nieuwe carrière start hier succesvol in is. Blijkbaar is het dus nooit te laat voor een nieuwe stap in je carrière! We geven je 4 tips voor een carrièreswitch op latere leeftijd.

1. Onderschat niet wat je in huis hebt

Binnen het onderzoek van de AIER werden mensen ondervraagd, die op latere leeftijd een nieuwe richting in hun carrière kozen. Hoewel verschillende respondenten aangaven dat ze in het begin financiële concessies moesten doen, bleek dat de overgrote meerderheid na verloop van tijd een succesvolle nieuwe positie had gevonden. Een positie die niet alleen beter bij ze paste, maar die ook minder stress teweegbracht. Tenminste, als ze dezelfde vaardigheden wisten toe te passen waar ze in hun oude functies aan hadden gewerkt.

Blijkbaar is het dus zaak om je eigen vaardigheden kritisch te evalueren. Ligt je kracht in je communicatieve vaardigheden of ben je juist een slimme onderhandelaar? Zorg er vervolgens voor dat dit van je CV afspat. Laat eventueel een loopbaanadviseur of coach kritisch naar je CV kijken en optimaliseer (of start!) een LinkedIn pagina. Focus hier behalve op je werkervaring vooral ook op je softskills; interpersoonlijke vaardigheden die jou doen uitsteken boven al die andere jongere kandidaten.

2. Ga vernieuwing niet uit de weg

Een van de angsten van oudere werknemers is dat ze qua kennis worden ingehaald door jongere ‘concullega’s’. Er is maar één manier om die angst uit de weg te gaan: door te blijven investeren in jezelf! In plaats van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van technologie en social media met argusogen te bekijken, kun je ze namelijk ook verwelkomen. Bijvoorbeeld door een cursus te volgen, boeken te lezen of conferenties te bezoeken. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Check LinkedIn profielen van mensen die een functie hebben waar jij van droomt en bekijk welk type cursussen zij onlangs afrondden.

3. Vernieuw jezelf buiten je carrière om

Wanneer je al heel lang in dezelfde omgeving werkt, kan het aardig beangstigend zijn om een nieuwe stap te wagen. Om meer vertrouwen in jezelf te krijgen, kan het goed zijn om klein te beginnen. Bijvoorbeeld door in eerste instantie naast je baan een vrijwilligersfunctie te vinden die aansluit bij je carrièreplannen. Heb je er altijd al van gedroomd om als journalist te werken? Benader je lokale krant en kijk wat je op vrijwilligersbasis voor ze kunt betekenen. Zo bouw je niet alleen (nog) meer ervaring op, maar geef je jezelf gelijk meer vertrouwen in je eigen kunnen. Tegelijkertijd laat je aan toekomstige werkgevers zien dat je nieuwe creatieve uitdagingen graag aangaat!

4. Gebruik je netwerk

Wanneer je de vijftig nadert, kan het voelen alsof je weinig hebt om op te boksen tegen al die enthousiaste nieuwelingen die vol energie uit de collegebanken stromen. Er zijn echter heel veel dingen die je alleen opbouwt door je jarenlang op de arbeidsmarkt te begeven. Zoals een uitgebreid netwerk. Schroom dan ook niet om dit netwerk in te zetten en via voormalige opdrachtgevers, collega’s, vrienden en kennissen op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden. Hoe meer mensen je laat weten dat je denkt over een carrièreswitch, hoe meer kansen jouw netwerk zal genereren!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag