5 carrièrevalkuilen voor introverte mensen

Zit je niet lekker in je vel op je werk? Of word je steeds weer afgewezen na een sollicitatiegesprek? Je eigen persoonlijkheid kan hier een belangrijke rol in spelen. Ben jij misschien erg introvert? Dan kan dit op bepaalde momenten je carrière in de weg staan. Lees hier meer over de belangrijkste carrièrevalkuilen voor introverte mensen.

1. Afstandelijk overkomen

Wanneer mensen je niet goed kennen, bijvoorbeeld tijdens een eerste sollicitatiegesprek, kun je afstandelijk of ongeïnteresseerd overkomen vanwege je afwachtende en observerende houding. Zorg dat je je hier bewust van bent tijdens het solliciteren of tijdens een vergadering op je werk, zodat je kunt proberen om dit beeld te doorbreken. Het is een aanrader om openlijk te praten over je introverte persoonlijkheid, zodat anderen jouw gedrag beter begrijpen. Laat weten dat je tijd nodig hebt om het een en ander te overwegen, maar dat je daarna met een duidelijke mening of goed beargumenteerd antwoord komt.

2. Jezelf vergelijken met extraverten

Er zijn veel dingen die je kunt leren, maar je persoonlijkheid veranderen dat is een ander verhaal. Je kunt jezelf niet zomaar van een introvert naar een extravert persoon veranderen. En dat hoeft ook helemaal niet! Beide uitersten hebben voor- en nadelen. Je kunt wel leren om je bewuster te zijn van jouw introverte karakter en leren om dit te accepteren en om er beter mee om te gaan. Stop dus met jezelf te vergelijken met extraverten. Een bekend citaat van Einstein treft binnen deze context de spijker op zijn kop: “Iedereen is een genie. Maar als je een vis beoordeelt op zijn vermogen om in de bomen te klimmen, zal hij zijn hele leven geloven dat hij dom is”

3. Te veel denken, te weinig doen

Als introvert persoon wil je eerst alles goed overwegen voordat je een besluit neemt of stappen onderneemt. Maar pas op dat je hierin niet te ver gaat. Je kunt niet altijd alles van tevoren overzien. Als je te veel blijft piekeren, kan dit ertoe leiden dat je niets van de grond krijgt. Als je stil blijft staan weet je nooit zeker wat de gevolgen zijn. Je blijft dan misschien wel binnen jouw veilige haven, maar je kunt jezelf hierdoor niet verder ontwikkelen. Hoe pak je lastige beslissingen of uitdagende projecten dan aan? Het antwoord is; stap voor stap. Voel je je prettig bij de eerste stap, zet die stap dan ook, bekijk wat de gevolgen zijn en bouw hierop verder!

4. Geen hulp vragen

Je zondert je graag af, omdat jou dit de gelegenheid geeft om jezelf op te laden. Je voelt je er prettig bij. Tot op zekere hoogte is dat geen probleem. Maar als je je te veel terugtrekt, verzwak je de band met anderen, in dit geval bijvoorbeeld met je naaste collega’s. Je kunt in een negatieve spiraal terechtkomen, waarbij je je steeds meer op jezelf richt en waarin je alles zoveel mogelijk alleen wilt doen. Je zult misschien veel dingen alleen klaarspelen, maar als je durft om hulp te vragen en samen te werken zul je zien dat je dingen nog sneller en beter voor elkaar kunt krijgen. Het is jammer als je deze kans laat liggen. Iedereen heeft hier uiteindelijk baat bij!

5. Je ziet jouw topkwaliteiten niet

Introvert of extravert; het ene is niet beter of slechter dan het andere! Als introvert persoon kun je aan je zwakke kanten werken, maar nog beter is om je sterke kanten te benadrukken en uit te buiten. Dat kan binnen je bestaande baan, maar ook tijdens een sollicitatiegesprek. Maar wat zijn die topkwaliteiten? Binnen de loopbaanhulp praktijk zien we dat introverte mensen doorgaans over de volgende topkwaliteiten beschikken:

  • Uiterst geconcentreerd werken
  • Onderzoekend
  • Zeer goed kunnen luisteren
  • Veel geduld
  • Zeer gemotiveerd
  • Groot verantwoordelijkheidsgevoel

Herken je jezelf hierin? Ga dan eens met deze sterke punten aan de slag! Je zult je al snel een stuk beter voelen op je werk of ineens veel meer succes hebben tijdens het solliciteren! Hulp nodig? Praat dan eens met een loopbaancoach. Neem hier contact op voor meer informatie!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag