5 LinkedIn tips voor werkzoekenden

Er zijn veel wegen die je kunt bewandelen in je zoektocht naar die ene te gekke baan. Je hebt vast wel gehoord dat de social media kanalen vandaag de dag een belangrijke rol spelen. Vooral LinkedIn, dat zich richt op professionals die op zakelijk vlak willen netwerken. Heb je al een account aangemaakt? Je kunt het gebruiken om jezelf zo optimaal mogelijk te presenteren als professional en om in contact te komen met potentiële werkgevers en recruiters. Lees hier 5 LinkedIn tips voor werkzoekenden.

1. Zorg dat je actief bent

De kans dat je wordt benaderd voor een baan, enkel omdat je een LinkedIn-profiel hebt, is minimaal. Het is belangrijk dat je er zelf werk van maakt actief bent, anders zal er weinig aandacht voor jouw profiel zijn omdat je minder voorkomt in de zoekresultaten. Deel regelmatig een eigen artikel of bericht en deel ook relevante artikelen van vakgenoten. Een andere manier om jezelf in de kijker te spelen is door lid te worden van interessante groepen. Neem deel aan discussies door jouw kennis en ervaring te delen. Om nog beter vindbaar te zijn is het slim om belangrijke sleutelwoorden te verwerken in jouw berichten.

2. Neem zelf het initiatief

Heb je iemand ontmoet, die interessant kan zijn voor jouw carrière? Aarzel dan niet en voeg de betreffende persoon toe. Zorg ervoor dat je het toevoegen direct doet nadat je iemand hebt gesproken, zodat je ervan verzekerd bent dat de persoon jou nog herinnert. Daarnaast is het belangrijk dat je je verzoek een persoonlijk tintje geeft. Gebruik niet de standaard tekst van LinkedIn. Schrijf een persoonlijk bericht. Bedank de persoon bijvoorbeeld voor het prettige gesprek dat jullie hebben gehad of dat je het leuk vond om kennis te maken. Kom kort terug op waarover jullie hebben gesproken. Je verzoek zal sneller geaccepteerd worden en je maakt een vriendelijke en betrokken indruk.

3. Zorg voor referenties

Veel mensen vinden het lastig om zichzelf aan te prijzen. Het is prettiger als anderen dat doen. Je wekt hiermee bovendien meer vertrouwen. Zorg daarom voor referenties op je LinkedIn profiel. Referenties verzamelen op LinkedIn kan op twee manieren. Je kunt op de eerste plaats een aantal van jouw vaardigheden laten beoordelen door anderen. Dit kost weinig moeite. Op de tweede plaats kun je mensen ook aanbevelingen laten schrijven. Dat kost meer moeite, maar het maakt meer indruk. Een goede tactiek om meer referenties te krijgen is door zelf andere mensen aan te bevelen. Benader alleen mensen die je goed kent, waar je mee samen hebt gewerkt en waar je een positieve ervaring mee hebt. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit.

4. Zorg dat je iedereen snel antwoordt

Via LinkedIn zul je in contact komen met veel mensen; de een zal interessanter zijn voor je carrière dan de ander. Word je benaderd door een recruiter voor een baan, waar je momenteel geen interesse in hebt? Dan is het toch verstandig om vlot en vriendelijk hierop te reageren. Bedankt voor de interesse en leg kort uit dat je op het moment niet beschikbaar bent. Misschien dat deze recruiter op een later moment wel wat voor je kan betekenen. Geef eventueel door waar je mogelijk wel in geïnteresseerd bent in de toekomst. Door steeds op een prettige manier met je contacten te communiceren, zal je een positieve indruk achterlaten en zal een recruiter eerder aan jou denken als er een vacature vrijkomt voor jouw droombaan.

5. LinkedIn is geen Facebook

De missie van LinkedIn is om wereldwijd een zakelijk netwerk te onderhouden voor professionals. Gebruik je LinkedIn account niet op dezelfde manier als veel mensen hun persoonlijke Facebook account gebruiken. LinkedIn is niet de plek voor politieke discussies, twijfelachtige foto’s, familiekiekjes en flauwe grappen die niets met je carrière te maken hebben. Laat je niet meeslepen in heftige discussies waarin je dingen schrijft waar je later spijt van krijgt. Denk goed na als je reageert op een post. Motiveer en nuanceer je reacties en zorg dat het steeds waardevolle bijdragen zijn.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag