5 loopbaan tips om sterker uit de corona-periode te komen

Hoe moet dat nu met je carrière nu het coronavirus ertoe heeft geleid dat alles ‘on hold’ staat? Bij de pakken neerzitten is geen optie! Ook thuis kun je toch aan je carrière werken als je op zoek bent naar een nieuwe baan of naar betere carrièrekansen. We geven je hier 5 loopbaan tips om je goed voor te bereiden voor de periode na de corona.

1. Werk je CV bij

Het bijwerken en verfijnen van je CV is een van die dingen waar je vaak vanwege de drukte van alledag niet aan toekomt. Er is altijd wel een excuus om er niet even voor te gaan zitten. Nu je vanwege de corona-periode thuiszit, heb je daar ineens wel tijd voor. Neem je CV kritisch onder de loep. Welke informatie is wel en niet relevant voor de droombaan die jij beoogt? Is je CV nog wel volledig? Misschien heb je onlangs een training gevolgd, vrijwilligerswerk gedaan of andere activiteiten ondernomen die een toekomstige werkgever interessant kan vinden. Let ook op belangrijke details, zoals een recente foto.

2. Kijk kritisch naar je profiel

Een overtuigend CV kan niet meer zonder een profieltekst. Dit is een korte introductie over jezelf. Het stelt je in staat om jezelf in de kijker te zetten. In tegenstelling tot de formele toon van de rest van je CV, mag je hier jezelf presenteren als de mens achter de feiten. Let op, maak deze tekst niet langer dan vier regels. Het is de bedoeling dat je hiermee de recruiter nieuwsgierig maakt. Je naam blijft beter hangen en de kans dat je wordt uitgenodigd op een gesprek is groter. Om tot een flitsende profieltekst te komen, kun je voor jezelf de volgende vragen kort en krachtig beantwoorden:

  • Waar blink ik in uit?
  • Wat is mijn grootste ambitie?
  • Waar ben ik naar op zoek?
  • Wat karakteriseert mij echt?

3. Volg een online training of thuisstudie

Ook tijdens de corona kun je aan jezelf werken en bijscholingen volgen. Je kunt bijvoorbeeld een online sollicitatietraining of thuisstudie volgen. Er worden bovendien veel gratis trainingen aangeboden. Wat wilde je altijd nog leren? Denk niet alleen aan trainingen, die direct met jouw vakgebied te maken hebben. Misschien is het nu de tijd om die schrijfcursus te volgen. Zit je altijd al te worstelen met Excel? Gebruik dan nu de tijd die je over hebt om dit programma onder de knie te krijgen. Andere cursussen die je carrière kunnen verrijken zijn o.a.: taalcursussen, marketingcursussen en sollicitatie-, communicatie- en presentatietrainingen.

4. Aan de slag met social media

Werk tijdens deze verplichte pauze je social media kanalen bij en zet ze in voor professionele doeleinden. Een zakelijk netwerk als LinkedIn kan veel betekenen voor je carrière. Veel recruiters gaan via dit kanaal op zoek naar geschikte kandidaten. Maar ook Facebook biedt veel mogelijkheden. Zijn je profielen bijgewerkt? Wat straal je uit via social media? Maak nieuwe interessante connecties. Je kunt jezelf onder de aandacht brengen door interessante social media content op te bouwen. Schrijf artikelen over je vakgebied, deel inzichten of geef tips. Misschien kun je wel een video maken? Ga eveneens op zoek naar interessante posts van anderen om te delen of word actief binnen een relevante Facebook-groep.

5. Schakel een loopbaancoach in

Nu je veel tijd hebt om na te denken over wat je wel en niet wilt met betrekking tot je carrière, kun je ook tegen onzekerheden en vragen aanlopen. De corona hoeft je er niet van te weerhouden om de expertise en begeleiding van een loopbaancoach in te schakelen. Dankzij de digitale technieken kun je gemakkelijk per e-mail uitleggen wat jouw hulpvraag is en persoonlijke gesprekken kunnen ook via Skype gevoerd worden. Op deze manier hoef je jouw vragen en twijfels over je loopbaan niet opzij te schuiven, maar kun je er meteen werk van maken. Zo kun je straks na de corona-periode weer op volle kracht vooruit!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag