5 tips voor een internationale carrière

Met handige tools als LinkedIn en Skype wordt het investeren in een internationaal netwerk laagdrempeliger. Gemakkelijk is werken binnen een interculturele context echter niet altijd. Taalbarrières, cultuurverschillen, afwijkende etiquette; allerlei verbale en non-verbale aspecten maken het tot een waar doolhof. Lees hier 5 tips voor een internationale carrière.

1. Laat je veronderstellingen thuis

Bewust of onbewust vertrouwen wij vaak op onze veronderstellingen. Een netwerkrelatie die maar geen opening geeft voor een persoonlijk praatje doet ons al snel besluiten dat we afgewezen worden. Doe je echter een stap terug, dan besef je wellicht dat niet iedereen communiceert als een ‘amicale Amerikaan’ of een ‘directe Hollander’. Blijf jezelf bewust van je eigen veronderstellingen. Een handige manier om dit te doen is door de ‘ladder der gevolgtrekkingen’ erbij te pakken van de Amerikaanse bedrijfskundige Chris Argyris. Argyris beschrijft in zijn ladder hoe wij tot onze veronderstellingen komen:

– We selecteren informatie uit een zee van feiten
Bijvoorbeeld: Mijn gesprekspartner neemt een formele houding aan.

– We interpreteren deze informatie
Bijvoorbeeld: Hij of zij is afstandelijk.

– We trekken conclusies en handelen daarnaar
Bijvoorbeeld: Hij/zij doet geen moeite om toenadering te zoeken, dus dan doe ik dat ook niet!

Ben je je ervan bewust dat je een dergelijke ladder beklimt, dan zal je tijdens een gesprek minder snel de neiging hebben om te handelen naar je cultureel gekleurde veronderstellingen.

2. Houd je taal app bij de hand

Voordat je een gesprek ingaat met een internationale relatie, kun je aan de hand van een paar simpele trucjes je interculturele communicatie optimaliseren. Zo is het leren van een paar basiszinnen in de taal van je gesprekspartner een leuke manier om het ijs te breken. Met een paar zinnetjes toon je behalve je indrukwekkende talenkennis en leergierigheid, namelijk direct je bereidheid en flexibiliteit om je netwerkrelatie tegemoet te komen. Taal apps als Duolingo zijn daarmee een toegankelijke (en vaak kosteloze) investering.

3. Blijf wederzijds begrip checken

Actief luisteren is tijdens een normaal zakelijk gesprek al erg belangrijk. Tijdens een interculturele ontmoeting is het cruciaal! Laat dus zowel verbaal als non-verbaal merken dat je luistert en geef je gesprekspartner de ruimte. Probeer te luisteren naar wat er gezegd wordt in plaats van wat je verwacht dat er gezegd zal worden. Juist omdat jij en je gesprekspartner niet hetzelfde culturele referentiekader delen, is het hierbij belangrijk dat je regelmatig controleert dat jullie op dezelfde lijn zitten. Dit doe je door dit simpelweg te vragen of door af en toe samen te vatten wat jullie zojuist hebben besproken. Blijf daarbij letten op je non-verbale communicatie. Welke signalen geef jij met je lichaamstaal? Hoe kunnen deze geïnterpreteerd worden door je gesprekspartner?

4. Houd je communicatie helder en simpel

Hoe goed je talenkennis ook is, tijdens een internationale netwerkontmoeting komt het niet alleen neer op het vinden van de juiste grammaticale constructies. Vooral wanneer je spreekt met mensen die ook communiceren in een andere taal dan hun moedertaal, is het altijd beter om voor helder en simpel te kiezen. Waag je alleen aan woordspelingen, gezegdes en humor wanneer je er honderd procent zeker van bent dat het past binnen het culturele referentiekader van je gesprekspartner. En wanneer je er honderd procent zeker van bent dat je de juiste vertaling te pakken hebt!

5. Een internationale carrière iets voor jou?

Ben je uitgekeken op je huidige baan? Kijk dan eens verder dan je grenzen? Dat kan zowel letterlijk als figuurlijk! Heb je altijd de ambitie gehad om een internationale carrière op te zetten, ontdek dan samen met een loopbaancoach of dit iets voor jou is. Beschik je over de juiste competenties? Misschien mis je een aantal wezenlijke bijscholingen? Hoe werkt solliciteren binnen een internationale context? Past een internationale carrière bij je privésituatie? Je hoeft niet meteen je koffers te pakken! Er zijn ook allerlei bedrijven op Nederlandse bodem die internationaal georiënteerd zijn. Ga samen met een loopbaancoach op ontdekkingsreis!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag