5 tips om je CV te verfraaien

Je CV behoort tot je belangrijkste wapens in de strijd voor het vinden van een nieuwe baan. Je CV moet onderscheidend zijn zodat jouw naam blijft hangen tijdens een wervingsprocedure. Met een goede CV breek je deuren open. Eenmaal binnen zul je je natuurlijk opnieuw moeten bewijzen. First things first; een CV waarmee jij je onderscheidt van de concurrentie. Wij gaan je daarbij helpen met deze 5 praktische tips.

1. Kijk de kunst van het verkopen af

Solliciteren is niets anders dan jezelf verkopen. Kijk daarom de kunst van het verkopen af van de echte experts; marketeers! Met een saaie opsomming van je opleidingen en werkervaring zul je niet snel opvallen. Je CV zou eigenlijk moeten lezen als een sprankelende advertentie. Welke advertenties in bladen, de krant of op internet spreken je aan. Je zult ontdekken dat de goede advertenties de volgende kenmerken bevatten: vlot, opvallend en to-the-point. Hoe kun je dat vertalen naar jouw CV?

2. Zorg dat je onderscheidend bent

Je bent vast één van de velen die op een vacature reageert. Je concurrenten hebben waarschijnlijk allemaal vergelijkbare opleidingen en ervaring. Wat maakt jouw echt bijzonder én bijzonder geschikt voor die baan? Het heeft geen zin om losse kreten te roepen als: ‘Ik ben ontzettend creatief’ of ‘Verantwoordelijk!’. Wist je dat het meest gebruikte woord op LinkedIn ‘verantwoordelijk’ is? Wanneer er een specifiek kenmerk is waarin jij je onderscheidt moet je tonen waaruit dat blijkt. Wat heb je dankzij dit unieke kenmerk bereikt?

3. Breng een duidelijke boodschap

Zoals we al benadrukten is een CV meer dan een opsomming. Laat een duidelijke boodschap in je CV doorklinken door je CV steeds specifiek te richten op de baan waar je naar solliciteert. Je hoeft niet telkens een nieuw CV te maken, maar accentueer wel steeds de juiste onderdelen in je CV; pas de presentatie aan, verander de volgorde van je vaardigheden, bedruk in je profiel de juiste kwaliteiten, etc. Steeds vaker zien we CV’s met een titel. Stem deze titel af op de vacature. Als je het goed doet, staalt je CV een duidelijke boodschap uit en leest het als een advertentie mét een verhaal!

4. In 20 seconden moet alles duidelijk zijn

Je hele levensverhaal opnemen in je CV is geen goed idee. Tegenwoordig is het switchen van banen heel gewoon, evenals het nemen van allerlei zijweggetjes. Maak een selectie van de meest relevante informatie over jezelf voor de betreffende baan. Dit sluit aan op de vorige tip, het brengen van een duidelijke boodschap. Wist je dat recruiters gemiddeld zo’n 20 seconden de tijd nemen om je CV te bekijken? Doe daarom na het opstellen van je CV een 20-seconden test om te ontdekken of je erin bent geslaagd om binnen deze tijd jouw boodschap duidelijk te maken. Je kunt ook vragen of iemand anders er even (20 seconden!) naar wil kijken.

Tip: Kijk eens op deze website voor een aantal voorbeelden van cv’s.

5. Schakel een loopbaancoach in

Heb je al heel wat sollicitaties achter de rug, maar zonder succes? Dan kun je ook de hulp inschakelen van een loopbaancoach. Een loopbaancoach kan je helpen om effectiever te leren solliciteren en om sneller jouw droombaan te vinden. Vraag hier vrijblijvend een adviesgesprek aan bij een loopbaancoach in jou regio. Ook verzorgen we persoonlijke sollicitatietrainingen.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag