5 tips voor als je zenuwachtig bent voor een sollicitatie

Binnenkort staat jouw sollicitatiegesprek gepland. Je bent erg zenuwachtig en wilt graag dat het gesprek zo soepel mogelijk verloopt. Natuurlijk hoop je ook dat je aangenomen wordt, want het gesprek is niet voor niets. Om het gesprek zo goed mogelijk te laten verlopen hebben wij vijf tips uitgewerkt. Dankzij deze tips zal jouw sollicitatiegesprek zeker beter verlopen. Nu ben jij vast benieuwd wat de vijf tips zijn. Daarom hebben we ze hieronder uitgewerkt.

De desbetreffende tips

Het artikel gaat over de volgende vijf tips. De eerste tip is: Probeer te achterhalen waarom je zenuwachtig bent. Ben je in het verleden al eerder zenuwachtig geweest voor een sollicitatiegesprek? Probeer dan te achterhalen waarom hier sprake van was. Misschien kun je het voor de volgende keer dan juist voorkomen. De tweede tip van de lijst is: Bereid jezelf zo goed mogelijk voor. Je kent het spreekwoord ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ vast ook. Dit is echt zo, als jij weet wat je kunt verwachten, is het al een stuk minder spannend. De volgende tip die je meekrijgt is: Oefen het gesprek van tevoren. Neem plaats voor een filmcamera en neem het op. Kijk de video terug en bedenk voor jezelf wat je de volgende keer beter kunt doen. Zodra je een aantal video’s hebt waarin je het foutloos doet, moet het toch al een stuk beter gaan. De vierde tip is een tip die je alleen toe moet passen als je denkt dat je echt niet uit te woorden kunt komen door de spanning. De tip is namelijk: Maak een spiekbriefje.

Als je door de zenuwen nou helemaal niet uit je woorden zal komen. Kan je eventueel terugvallen op het spiekbriefje en zo toch vertellen wat je zeker nog wilde zeggen of vragen. Als laatste tip wil ik je nog even meegeven dat zenuwachtig zijn normaal is. Een sollicitatiegesprek is vaak een gesprek waarvan je hoopt dat het op een goede uitkomst afloopt. Het is alleen nooit zeker of dat wel gebeurd. Hierom is het helemaal niet vreemd dat je zenuwachtig bent.

Wat nou als de tips niet werken

Stel nou, je denkt dat deze tips je niet verder helpen en je bent extreem nerveus. Dan is een faalangst training zeker aan te raden. Hier leer je om te handelen in de desbetreffende situatie. Natuurlijk zijn er nog een aantal factoren die erg belangrijk zijn voor een sollicitatiegesprek. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je niet te laat bent. Je kunt beter te vroeg op de afgesproken locatie komen dan te laat komen. Ook moet je ervoor zorgen dat je netjes gekleed bent en duidelijk spreekt. Geef een formele hand aan het begin van de ontmoeting en stel jezelf voor.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag