6 tips hoe jij een (bij)baan in de horeca wel volhoudt

De horeca kent een grote in-en uitstroom van personeel. In 2016 moest 39% van de horecamedewerkers ingewerkt worden. De horeca moet de komende tijd, ook doordat ieder jaar veel mensen de branche verlaten, ruim 90.000 mensen per jaar werven. Eén van de grootste redenen van deze uitstroom is dat horeca lichamelijk zwaar werk is en de onregelmatigheden in dagen en werktijden hier niet aan bijdragen. Hoe kan jij zorgen dat jij over een tijdje niet overwerkt opzoek bent naar een andere baan?

Pak je rust

Een achturige werkdag komt in de horeca vaker niet dan wel voor. Lange en drukke dagen kunnen vooral rond de drukke seizoenen en feestdagen zijn tol eisen. Zorg tijdens deze dagen extra goed voor jezelf en neem genoeg rust. Ga na een drukke en lange dag dus niet tot 05:00 uur nog de kroeg in. Wij van Hotelprofessionals, de website voor hotel vacatures, zien ook steeds vaker parttimefuncties voorbijkomen voor vier dagen. In drie dagen kan je beter herstellen en je hebt meer tijd om je sociale leven te onderhouden.

Vermijd dagelijks alcohol

Hoe verleidelijk het ook is, beperk je alcohol gebruik tot 1 of 2 dagen in de week. Naast dat alcohol ongezond is vraagt je lichaam ook veel energie om de alcohol af te breken. Deze energie kan jij beter gebruiken als jij een lange dag voor de boeg hebt. Je zult al snel merken dat je een betere nachtrust hebt, je energieker en scherper bent.

Plan leuke dingen met vrienden

Door veel en vaak in weekenden te werken kan een vriendschap onderhouden een uitdaging worden. Naast dat je waarschijnlijk vrienden hebt die wel in de horeca werken, wil jij je vrienden ook blijven zien die een 9 tot 5 baan hebben. Plan daarom wekelijks leuke dingen met vrienden om te zorgen dat je niet het gevoel krijgt dat je leeft om te werken.

Eet gezond

Onze voeding voorziet ons lichaam van energie, bescherming en bouwstoffen. Horeca-medewerkers die veel bewegen en het druk hebben kunnen deze voedingsstoffen goed gebruiken. Het gezonde eten kan er in de horeca nogal eens bij inschieten. Koks kunnen de hele dag druk zijn met het voorbereiden voor de avond, maar voor het personeelseten is dan weinig tijd. Resultaat is dat jij voor de zoveelste keer die week patat, snacks en salade eet. Is dit bij jou ook het geval? Vraag hiervoor een gesprek aan bij jouw leidinggevende of werkgever. Maak eventueel zelf een planning voor de komende week of twee weken.

Blijf de uitdaging opzoeken

Om gemotiveerd te blijven is het goed om jezelf uit te dagen. Dit kan je doen door meer taken en verantwoordelijkheden op je te nemen. Vraag bijvoorbeeld of jij het maken van de roosters of inkoop aan jouw takenpakket mag toevoegen. Misschien kan jouw kennis over wijn of kooktechnieken nog wat bij geschroefd worden. Er zijn diverse cursussen die ook nog eens goed op jouw cv staan.

Vraag om vaste vrije dagen

Wat het werk in de horeca vooral zwaar maakt zijn de wisselende werktijden en dagen. Er kunnen weken voorkomen dat jij 7 of 8 dagen achter elkaar moet werken omdat dit in het plannen van het rooster beter uitkwam. Overleg daarom al bij het sollicitatiegesprek of er mogelijkheden zijn voor vaste vrije dagen. Standaard op vrijdag en zaterdag vrij is uiteraard niet mogelijk omdat dit vaak de drukste dagen in de horeca zijn. Door het hebben van vaste vrije dagen en eventueel vaste werktijden krijg je meer regelmaat en raak je niet oververmoeid.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag