Arbo Unie waarschuwt voor toename burn-out klachten

De Arbo Unie zet zich in voor het stimuleren van de gezondheid van werknemers om verzuim te beperken. Onlangs kwam de Arbo Unie in het nieuws met de waarschuwing dat burn-out klachten onder de bevolking blijven toenemen. Deze waarschuwing is gebaseerd op de cijfers van een onderzoek naar arbeidsomstandigheden en burn-out, dat CBS en TNO elke twee jaar uitvoeren. Uit de cijfers blijkt dat in 1997 8% van de werkenden minder inzetbaar was door werkstress, in 2017 was dit al 17%. Wat is er mis?

Meer mentale belasting

De Arbo Unie voorspelt dat, als er geen veranderingen worden doorgevoerd, in 2030 maar liefst 25% van de werkende bevolking te kampen zal hebben met burn-out klachten. Willem van Rhenen, chief health officer van de Arbo Unie, verklaart dat het werk snel aan het veranderen is. Hij benadrukt dat er in het verleden meer handwerk was, waardoor mensen meer fysieke problemen hadden. Vandaag de dag is er sprake van abstracter werk, waardoor werknemers te maken hebben met een grotere mentale belasting.

We moeten het tij keren

Als er niets gedaan wordt, zal volgens Wendela Hooftman (onderzoeker bij TNO) de huidige 17% beslist binnen korte tijd stijgen naar 25%. Het is essentieel dat het tij wordt gekeerd om te voorkomen dat het niet zo ver komt. Ze legt bovendien uit dat het in de voorspelling van de Arbo Unie gaat om ‘burn-outklachten’, het gaat dus niet om mensen die al ziek thuiszitten. Hoe dan ook, is het de bedoeling dat dit percentage omlaaggaat, want deze klachten zijn natuurlijk al vervelend genoeg.

Op zoek naar meer werkgeluk

De essentie van het probleem zit volgens van Rhenen in het feit dat veel banen, die voorheen veel status hadden, onder spanning staan. Denk aan banen bij de politie, de zorg en in het onderwijs. Er moet efficiënter gewerkt worden met minder geld en minder personeel. Dit betekent dat werknemers meer belast worden en burn-outklachten op de loer liggen. Er moet volgens van Rhenen meer aandacht komen voor autonomie en verbinding voor meer werkgeluk. Daarvoor voelen mensen zich beter op hun plek op het werk.

Balans tussen wat moet en wat kan

Wat veroorzaakt de stress? Dat hangt deels van de persoon af, maar volgens Hooftman is het ook belangrijk om te bekijken wat de mentaliteit binnen de huidige maatschappij is bij dit soort klachten. Soms durven mensen geen ‘nee’ te zeggen, terwijl ze dat eigenlijk wel zouden moeten doen. Ze voelen dat het niet kan en mag om werkzaamheden te weigeren. Er is volgens de onderzoeker van het TNO een balans nodig tussen wat je moet en wat je kan doen op het werk. Ze benadrukt echter dat een geschikte oplossing bovenal persoonsgebonden is; ieder mens is anders.

Hoe kun je een burn-out voorkomen?

Loopbaancoaches worden vaak geconfronteerd met mensen die last hebben gehad van een burn-out of die beginnende klachten hebben. Binnen welke baan vind jij optimaal werkgeluk? Binnen wat voor soort organisatie en binnen welke werksfeer komen jouw kwaliteiten het beste tot hun recht? Een loopbaancoach kan je helpen bij het vinden van een baan waarin je je lekker voelt, zodat je het risico op burn-out klachten kunt verkleinen. Neem hier contact met ons op voor meer informatie.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag