Een baan vinden zonder diploma?

Loopbaanhulp is ervoor iedereen die worstelt met loopbaankwesties, dus ook voor mensen die geen diploma hebben, maar die wel graag een baan willen. Het is zeker niet onmogelijk om zonder diploma een leuke baan te vinden. Uiteraard kun je zonder diploma geen dokter of advocaat worden, maar er zijn veel andere mogelijkheden. Niet voor alle banen heb je een diploma nodig. Het is misschien niet de gemakkelijkste weg om een baan te vinden, maar met de volgende tips is het beslist mogelijk.

Laat zien wat je waard bent

Bedrijven zijn op zoek naar bekwame werknemers voor het maken van producten of het leveren van diensten, waarmee ze winst kunnen maken. Het is voor veel bedrijven belangrijker wat jij kunt en doet, dan de diploma’s die je op zak hebt. Diploma’s helpen de werkgever bij het selectieproces tijdens de sollicitatie. Een diploma bewijst dat een bepaalde kandidaat over bepaalde kennis en vaardigheden beschikt. Heb je geen diploma, dan is het voor jou de uitdaging om te laten zien dat je wel over de benodigde vaardigheden beschikt om deze job uit te voeren. Heb je misschien aantoonbare werkervaring, heb je eigen projecten uitgevoerd, heb je je verdiept in het vakgebied, heb je relevant vrijwilligerswerk gedaan?

Ben eerlijk over je opleidingen en diploma’s

Misschien heb je weleens een opleiding gevolgd, maar heb je deze niet afgerond? Verdoezel dit feit niet op je cv. Wat veel sollicitanten niet weten is dat steeds meer werkgevers gebruikmaken van een Pre Employment Screening, waarbinnen onder meer de opleidingen en diploma’s worden geverifieerd. Als dan aan het licht komt dat je niet eerlijk bent geweest, kun je die baan wel vergeten. Daarnaast kan het ook vervelende situaties opleveren als je werkgever erop een later tijdstip achter komt, dat je hebt gelogen of niet duidelijk bent geweest over het feit dat je geen diploma hebt. Ben altijd eerlijk over je diploma’s. In de praktijk zien we dat geen diploma niet altijd een struikelblok is, hierover liegen wel.

Je cv als positief marketingtool

Het kan zijn dat je om wat voor reden dan ook één of meerdere opleidingen niet hebt afgerond. Het is dan zeker niet de bedoeling dat je hierover gaat liegen op je cv. Maar let op dat op je cv niet de nadruk komt te liggen op wat je allemaal niet voor elkaar hebt gekregen. Je wilt een positief beeld van jezelf scheppen. Zie je CV als een marketingtool! Je wilt een werkgever of recruiter overtuigen van jouw kracht. Focus je dan ook op wat die kracht is. Welke mijlpalen en successen heb je wel bereikt? Benadruk in de begeleidende sollicitatiebrief wat dit voor jou betekent, wat je hiervan hebt geleerd en hoe je dit binnen je nieuwe baan kunt toepassen!

Ga alsnog aan de studie

Je bent nooit te oud om te leren! Er bestaan talloze mogelijkheden om ook op oudere leeftijd te gaan studeren; volwassenonderwijs, trainingen, workshops, thuisstudies en wat al niet meer! Zorg wel dat je bewust kiest voor een studie die echt bij je past. Waar ligt jouw passie? Een loopbaancoach kan je helpen om te ontdekken wat je echt leuk vindt en om richting te geven aan de nieuwe weg die je inslaat. Een loopbaancoach kan een echte stok achter de deur zijn en je gemotiveerd en geïnspireerd houden. Door alsnog te gaan studeren laat je zien dat je leergierig bent en bereid bent je in te spannen om je doel te bereiken. Wist je trouwens dat voor veel werkgevers een werknemer die actuele bijscholingen en trainingen volgt een stuk interessanter is, dan iemand die 25 jaar geleden zijn diploma heeft behaald? Meer weten? Vraag hier kosteloze en vrijblijvende offertes aan van loopbaancoaches in jouw omgeving.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag