Ja, ik wil vrijblijvend persoonlijk advies

4 tips voor balans tussen werk en privé

Hoeveel tijd besteed je aan je werk en hoeveel aan je privéleven? Het is soms moeilijk om hierin een goede balans te vinden. Je wilt niemand teleurstellen, je wilt je doelen bereiken en je ambities waarmaken. We leggen de lat echter vaak te hoog en dat kan op den duur problemen veroorzaken op professioneel en persoonlijk vlak. Daarom hier 4 tips voor balans tussen werk en privé.

1. Bepaal waar je wel en geen energie van krijgt

Om een goede balans te vinden is het essentieel dat je weet waar je energie van krijgt. Houd je bijvoorbeeld van kamperen, durf daar dan eens een weekendje voor uit te trekken. Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Doe je dat niet, dan kun je niets voor anderen betekenen. Vervolgens is het ook belangrijk om te benoemen wat veel energie kost. Dit zijn namelijk de zaken die stress veroorzaken. Bedenk hoe je kunt voorkomen dat deze veroorzakers van stress zo min mogelijk vat krijgen op je leven.

2. Leer je grenzen kennen

Om een goede balans tussen werk en privé te vinden moet je je eigen grenzen goed leren kennen. Wat zijn voor jou de eerste stress-signalen? Merk ze op tijd op en reageer er adequaat op. Leer om op de juiste momenten een herstelmoment in te bouwen door iets te doen waar je weer energie van krijgt; voor de een is dat een uurtje sporten in de sportschool, voor de ander een glaasje drinken met vrienden en voor weer een ander een flinke wandeling. Wanneer je door blijft werken, als je te veel stress ervaart, zal dit alleen maar averechts werken.

3. Je eigen verantwoordelijkheid nemen

Ben je ervan bewust dat jij verantwoordelijk bent voor het zoeken naar balans tussen werk en privé. Dit doe je door het bespreekbaar te maken, zowel op het werk als met het thuisfront. Als het weekendje kamperen dat je hebt gepland verzet moet worden vanwege overwerk, kan het gebeuren dat het thuisfront daar boos om wordt. Dit verhoogt de werkstress. Je kunt dit soort situaties voorkomen door zowel je persoonlijke als professionele leven beter te regelen. Jouw werk is jouw keuze; hoort overwerk bij jouw baan, dan is het belangrijk dat je dit accepteert, anders leidt dit onherroepelijk tot problemen.

4. Doe een beroep op loopbaanhulp

Slaag je er niet in om balans te vinden tussen privé en werk, dan kan dit betekenen dat je niet de juiste keuzes hebt gemaakt. Past je huidige baan wel bij je? Wat is echt belangrijk voor je? Hoe zie je jouw toekomst? Vind je het lastig om antwoord te geven op deze vragen, dan raden we je aan om loopbaanhulp in te schakelen. De bij ons aangesloten loopbaancoaches kunnen je weer op weg helpen met je carrière, daar zul je zowel op professioneel als persoonlijk vlak de vruchten van plukken. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van loopbaancoaches in jouw omgeving!