Ben je niet blij met je baan? Zo kies je voor werkgeluk!

Ongeveer de helft van de mensen is niet blij met hun baan, zo blijkt uit onderzoek. Dit varieert van lichte onvrede over bepaalde werkzaamheden, tot mensen die zichzelf dagelijks naar het werk moeten slepen. Maar er is genoeg beweging op de huidige arbeidsmarkt, je kunt toch zo van baan wisselen? Dat zou je denken, maar in de praktijk blijkt dat voor veel mensen veel lastiger dan het klinkt.

Los durven laten van vastigheden

Hoe komt dat dan? Er zijn twee redenen: afscheid nemen en beginnen aan iets nieuws. Wat ik veel tegenkom zijn mensen die het moeilijk vinden om hun verworven zekerheden in de huidige baan op te geven. Je weet namelijk nu wat je hebt. En ook al is het niet helemaal wat je wilt, bij iets nieuws moet je altijd maar weer afwachten hoe je (werkend) leven eruit gaat zien. Veel mensen vinden het los durven laten van die zekerheden erg moeilijk, wat heel begrijpelijk is. We zijn namelijk zo ‘ontworpen’.

De mens is boven alles geprogrammeerd om te overleven. Dat resulteert erin dat mensen zoveel mogelijk deze twee dingen najagen: pijn vermijden en plezier ervaren. Onze default modus is er dus niet op gericht om vervelende dingen aan te pakken, of iets te doen wat heel onplezierig is. Veranderen van werk of baan is zo moeilijk, omdat je eerst ‘pijn’ moet lijden, voordat je plezier beleeft. Je moet namelijk de confrontatie aan met de onzekerheid die komt kijken bij het veranderen van werk.

Beginnen aan iets nieuws

En dan de tweede reden, beginnen aan iets nieuws. Als je eenmaal de onzekerheid en verandering durft te trotseren, waar begin je dan? Hoe pak je het aan? Je hoort of leest dat je moet netwerken, maar hoe doe je dat? Omdat mensen doorgaans maar een paar keer in hun leven van baan wisselen, ben je waarschijnlijk geen expert op dit gebied. Laat je daarom helpen door mensen die dat wel zijn!

Workshop Kiezen voor Werkgeluk

Op 14 juni a.s. wordt in Alkmaar de workshop Kiezen voor Werkgeluk gegeven door Jeanine Wentzel en Anouk Prins. Op die dag gaan we met bovenstaande thema’s aan de slag. Ook maken we een heel concreet plan van actie. Als je naar huis gaat zijn je inzichten in je verlangens en doelen veel duidelijker en weet je veel beter waar je moet beginnen en wat je moet doen voor jouw volgende stap! Meer informatie nodig? Lees dan hier verder.

Meld je hier aan

Workshop Kiezen voor Werkgeluk!

Inzicht in jezelf, je drijfveren, je talenten en je verandermogelijkheden.
Meld je hier aan