Beter presteren door een kortere werkweek?

Gaat die vrijdag op kantoor bij jou ook zo traag voorbij? Na een hele week werken kan het een hele opgave zijn om die laatste dag door te komen. Terwijl je jouw weekendplannen doorneemt met je collega’s, is je motivatie en effectiviteit ver te zoeken. Tijd voor een nieuwe baan, een motivational coach of… een kortere werkweek?!

Te veel werken

Meer dan vijfentwintig uur per week werken is slecht voor je. Tenminste, dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Melbourne in een recent gepubliceerd onderzoek. Zij ontdekten dat je cognitieve functies dramatisch afnemen als je meer dan vijfentwintig uur per week werkt. Informatie verwerken, patronen ontdekken, dingen onthouden: de meer dan zesduizend mensen uit hun onderzoek presteerden duidelijk een stuk slechter na een fulltime werkweek.

Werk als hersenstimulans

Dit wil overigens niet zeggen dat het niet goed is voor je brein om te werken. Hersenen functioneren het allerbeste wanneer ze gestimuleerd worden om ‘aan’ te staan. Er blijkt echter een maximum te zitten aan het aantal werkende uren van je brein. De Australische onderzoekers stellen dit maximum op vijfentwintig uur: dit zijn genoeg uren voor je brein om gestimuleerd te worden en tegelijkertijd net genoeg uur om niet negatief beïnvloed te worden door stress en vermoeidheid.

De leeftijdsfactor

Voordat je direct een afspraak inplant met je leidinggevende om een minder-uren-betoog af te steken (misschien een leuke activiteit voor de vrijdagmiddag?), is het goed om een detail van het onderzoek in gedachte te houden. De proefpersonen die deelnamen aan het onderzoek waren allemaal boven de veertig jaar. Hoe de urengrens eruitziet voor twintigers of dertigers is tot nu toe onbekend. Met de wetenschap dat voornamelijk ons geheugen en ons vermogen om patronen te herkennen vanaf ons veertigste jaar dramatisch afneemt, kan het goed zijn dat een jonger brein meer uren per week aankan.

Stress en cognitieve functies

Een ding is zeker: een veertigurige werkweek is niet voor iedereen het perfecte model. Afhankelijk van je leeftijd, het type werk dat je verricht en de hoeveelheid stress die daarbij komt kijken, kan een kortere werkweek effectiever en gezonder zijn. Vooral (langdurige) stress kan jouw effectiviteit drastisch naar beneden halen. Het hormoon cortisol, dat aangemaakt wordt in tijden van stress, tast je kortetermijngeheugen, je concentratie en je vermogen om rationeel te denken aan.

Less is more?

Inmiddels denken ook steeds meer economen in termen van minder. Want hoeveel zou het jouw baas wel niet besparen als hij/zij niet jouw hele afdeling hoeft uit te betalen voor al die half-productieve uurtjes op de vrijdagmiddag? Uit onderzoek van de Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) blijkt bovendien dat in landen met kortere werkweken (zoals Frankrijk) de algehele productiviteit groter is. Niet voor niets zijn overheidsinstellingen in verschillende landen experimenten gestart met een kortere werkweek. Zo gaan steeds meer ziekenhuizen in Zweden over op een 30-urige werkweek.

Wat betekent dit voor jou?

Misschien denk je nu, klinkt interessant allemaal, maar ik kan het me helemaal niet veroorloven om minder te werken. En inderdaad, de luxe om je aantal werkuren perfect af te stemmen op je leeftijd, stresslevel en loopbaanbehoeftes is voor veel werkenden nauwelijks weggelegd. Maar de volgende keer dat je op vrijdagmiddag liever de jaarlijkse kerstbrunch van de afdeling bespreekt, dan die jaarrapportage afmaakt, weet je in ieder geval waar het aan ligt!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag