BHV waarom en waar dient het voor?

Volgens verschillende richtlijnen in Nederland is het verplicht dat een eigenaar verschillende mensen in dienst hebt die kunnen dienen als hulpverleners bij bedrijfsongevallen. Waarom is dit en waar dit voor? In dit artikel belichten we de verschillende factoren.

De organisatie

De mensen die een bhv cursus hebben gedaan vormen samen de hulpverleners binnen jouw bedrijf. Hoeveel hulpverleners je moet hebben is afhankelijk van de risico’s binnen jouw bedrijf. In de bouw zal dit bijvoorbeeld hoger uitvallen dan bij een verzekeringmaatschappij. De risico’s in de bouw zijn gewoonweg groter. De bhv’ers zijn verplicht om:

  • Ongevallen beperken
  • Eerste hulp te verlenen
  • In geval van nood de werknemers te evacueren

Het duurt altijd even voordat de hulpdiensten zoals de brandweer, ambulance en politie zijn gearriveerd. De bhv’ers weten precies wat ze in de eerste cruciale minuten moet doen om mensen te helpen.

Wat is verplicht?

Veel ondernemers weten niet precies wat verplicht is wat betreft bhv. De overheid heeft het voor ondernemers geprobeerd makkelijker te maken door een handleiding ‘bhv’ op te stellen. Hierin is overzichtelijk opgeschreven wat voor jouw als bedrijf verplicht is. Zo staat erin hoeveel Bhv’ers je moet hebben bij jouw specifieke bedrijfsgrootte. Zo moet een bedrijf van 250 of meer werknemers minimaal 5 Bhv’ers hebben die allemaal een specifieke taak hebben. Eigenlijk moet je uitgaan van 1 Bhv’er per 50 werknemers

Waarom bhv zo belangrijk is

Vaak wordt een BHV-certificaat gezien als een onnodig iets door verschillende eigenaren. Dat komt omdat er, zoals eerder besproken, weinig risico is zoals bij kantooromgevingen. Dat bedrijven dit als een last zien blijkt uit verschillende onderzoeken, maar bij die bedrijven heeft zich ook nooit iets ernstigs voorgedaan. Toch zijn er verschillende verhalen die laten zien dat een Bhv cursus een noodzakelijk iets is. Zo heb je verhalen over mensen die levens hebben gered door eerste hulp te verlenen door middel van mond op mond beademing en reanimatie of een goed uitgevoerde heimlich greep. Dit speelde zich af bij een boekhoudkantoor en een restaurant, beide voorbeelden van bedrijven met een laag risico.

Uit bovenstaande blijkt dus dat het voor elk bedrijf noodzakelijk is dat er een bhv’er beschikbaar is voor de veiligheid van de werknemers. Door het aanschaffen van een goede bhv cursus richt je je bedrijf volgens de verplichte voorwaarden in. Zo voldoe je aan de strenge regels van de Arbowet en kan je de levens redden van jouw personeel

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag