Ja, ik wil vrijblijvend persoonlijk advies

Werklozen in bouwsector krijgen Europese steun voor omscholing

Door de crisis hebben veel sectoren het flink te verduren. Een van de sectoren die hard geraakt is door de crisis is de bouwsector. Vooral in de provincies Gelderland en Overijssel zijn honderden mensen die in de bouw werkzaam waren op straat komen te staan. Zij ondervinden op het moment erg veel problemen bij het vinden van een nieuwe baan. De Europese Commissie wil echter 1,6 miljoen euro beschikbaar stellen voor deze mensen voor het vinden van een nieuwe baan.

Bouwsector hard geraakt door crisis

Het aantal werkloze bouwvakkers in Gelderland en Overijssel is tussen januari 2011 en december 2013 verdubbeld. In 2012 was 39% van alle werklozen in dit gebied afkomstig uit de bouwsector. Nederland had daarom steun aangevraagd om deze werklozen aan een nieuwe baan te helpen. Om alle werknemers weer aan een baan te helpen zouden er maatregelen genomen moeten worden die circa 2,7 miljoen euro zouden gaan kosten. De Europese Commissie wil nu een subsidie geven van 1,6 miljoen euro.

Fonds voor de Aanpassing aan de Globalisering

De Europese subsidie is afkomstig uit het Fonds voor de Aanpassing aan de Globalisering (EFG-steun). Dit fonds is opgericht om steun te bieden aan mensen die hun baan verliezen door structurele veranderingen als gevolg van de globalisering. Denk aan bedrijven die dichtgaan, omdat de productie verhuist naar een plek buiten de EU of ontslagen als gevolg van de wereldwijde economische crisis. In Overijssel en Gelderland zijn afgelopen tijd maar liefst 563 werknemers bij 89 kleine en middelgrote bedrijven in de bouwsector ontslagen.

Omscholing en outplacement

De EFG-steun van 1,6 miljoen euro zal gebruikt gaan worden voor projecten die de werkloze bouwvakkers in Gelderland en Overijssel weer aan het werk moeten krijgen. Het geld kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de bouwvakkers om te scholen en loopbaanhulp te bieden om zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Het geld zal ook gebruikt worden voor outplacement en het opzetten van een mobiliteitspool. Deze subsidie wordt niet gebruikt voor het betalen van de sociale zekerheid in de vorm van pensioenen of werkloosheidsuitkeringen.

Loopbaanadvies nodig?

Wil je jouw carrière ook een nieuwe wending geven? Of ben je ook op zoek naar loopbaanadvies? Neem dan hier vrijblijvend contact met ons op. Wij brengen je graag in contact met goede loopbaancoaches bij jou in de buurt. Je ontvangt diverse gratis offertes en kiest zelf welke loopbaancoach bij jou past.