Zo voorkom je een burn-out

We zijn allemaal weleens uitgeput, we ervaren allemaal weleens stress of zitten een tijdje wat minder goed in ons vel. Wanneer je erop den duur niet meer in slaagt om jezelf op te laden en te herpakken, kun je in een negatieve spiraal gesleurd worden en op een burn-out afstormen. Een burn-out is een ernstige aandoening, waarbij je klachten chronisch zijn geworden. Merk je dat je op een burn-out afstevent, dat is het belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. De volgende tips kunnen je helpen om een burn-out te voorkomen.

1. Een burn-out herkennen en begrijpen

Om een burn-out te voorkomen, moet je eerst weten wat een burn-out is. Het is nogal lastig te definiëren en dit probleem is jarenlang niet zo serieus genomen. Gelukkig is dat laatste inmiddels verandert. Een burn-out lijkt op een depressie, maar dan anders. We kunnen het omschrijven als een staat van extreme uitputting, die is ontstaan doordat je te lang op een manier hebt geleefd die tegen jouw natuur ingaat. Je hebt jouw innerlijke stem, die jouw wensen en behoeften uitdrukt, te lang genegeerd en je hebt je laten leven door wat anderen jou opdragen. Wat wil jij? Wat is jouw missie in je leven? Eenvoudige vragen, waarop het antwoord vaak lastig is!

2. Een burn-out vraagt om een gedragsverandering

Nu je weet wat een burn-out in feite is, is het tijd om actie te ondernemen. Wat er moet gebeuren bij een burn-out, is het doorvoeren van een gedragsverandering. Mensen zijn echter gewoontedieren; een gedragsverandering doorvoeren is dan ook niet eenvoudig! Wanneer je in die negatieve spiraal terecht bent gekomen, is het niet gemakkelijk om daaruit te komen. Het is een aanrader om professionele hulp te zoeken, bijvoorbeeld van een burn-out coach. Samen gaan jullie een behandelplan opstellen, waarin je stap voor stap leert om jouw leven weer zo in te richten, zoals jij dat zou willen. Een gedrags- en mentaliteitsverandering zijn daarbij essentieel.

3. Gelukkig zijn kun je leren!

De allerbelangrijkste vraag in dit proces van het voorkomen of het laten escaleren van een burn-out, is antwoord vinden op de vraag: ‘Waar word ik echt gelukkig van?’ Plezier in je leven (en dus ook in je werk) is de beste bescherming tegen overmatige stress en het ontwikkelen van een burn-out. Het is een hele kunst om gelukkig te leven, maar het is wel iets wat je kunt ‘trainen’. Een specifiek gedeelte van onze hersenen is verantwoordelijk voor positieve gevoelens; hoe vaker jij je gelukkig voelt, hoe beter dit gedeelte van je hersenen zich ontwikkelt, waardoor het op den duur gemakkelijker is om vaker gelukkig te zijn. Het is dus van belang om op zoek te gaan naar waar jij gelukkig van wordt! Door middel van testen, opdrachten en coachinggesprekken kan een burn-out coach je helpen om dit te ontdekken.

4. Wat voor soort carrière past bij mij?

Nadat je meer inzicht hebt gekregen in jezelf, ga je samen met de burn-out coach bekijken wat voor soort carrière bij jou past. Het is niet altijd nodig om van baan te veranderen, soms kan een wijziging in jouw manier van denken en een aantal kleine aanpassingen op de werkvloer een groot verschil maken. In sommige gevallen is het wel verstandig om van baan te veranderen of om zelfs een carrièreswitch te overwegen. Een burn-out coach zal met jou gaan kijken naar wat in jouw situatie de beste oplossing is. Vervolgens zal je coach je ook helpen om de juiste stappen te ondernemen om jouw ideale plek op de arbeidsmarkt te vinden. Denk aan het volgen van eventuele bijscholingen, assertiviteitstrainingen, sollicitatietrainingen, ect.

5. Schakel hier de hulp in van een burn-out coach

Wil je ook leren om weer te leven in overstemming met wat jij uit het leven wilt halen? Dat is geen gemakkelijke opgave, maar met een beetje hulp ben je zo weer op de juiste weg! Schakel hier meteen de hulp in van een burn-out coach. Wij zorgen ervoor dat je snel gratis en vrijblijvende offertes ontvangt van meerdere coaches bij jou in de buurt. Vergelijk de verschillende coaches en kies de persoon die jou het meeste aanspreekt en de beste prijs biedt!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag