Creëer gelijkwaardigheid in een sollicitatiegesprek

Creëer gelijkwaardigheid in een sollicitatiegesprek

Lijken jouw sollicitatiegesprekken meer op een kruisverhoor dan een goed gesprek? Lees dan vooral verder omdat je met dit artikel een flinke sprong kunt maken in solliciteren.

Solliciteren is meestal spannend. Je komt op een nieuwe locatie met nieuwe mensen waaraan jij nog een beetje moet wennen. De interviewer heeft je echter uitgenodigd en voelt zich als een vis in het water in zijn kantoor. Dit zou kunnen resulteren in een tikkeltje afwachtende houding vanuit jouw kant, wat heel normaal is. Maar hoe kun je nu een gelijkwaardig gesprek stimuleren?

Besteed aandacht aan de kennismaking

Stimuleer in het begin een gesprek over een heleboel andere onderwerpen dan de vacature en je curriculum vitae. Je kunt het bijvoorbeeld over de locatie van het bedrijf hebben, de prijzen of onderscheidingen die het bedrijf gewonnen heeft of gelijkenissen welke je met je gesprekspartner hebt. Je merkt vanzelf wanneer je gesprekspartner stuurt naar het inhoudelijke gesprek. Soms is dit al na vijf minuten maar het zou ook kunnen dat je niet meer aan het “echte” sollicitatiegesprek toekomt!

Hierdoor geef je jezelf de kans om aan de nieuwe situatie te wennen waardoor je automatisch merkt zekerder in je schoenen te staan wanneer lastigere onderwerpen ter sprake komen.

Stel open vragen

Stel tijdens het gesprek open vragen. Een sollicitatiegesprek komt altijd van twee kanten. Het bedrijf moet jou als nieuwe collega willen hebben maar jij moet ook voor het bedrijf willen werken. Misschien voelt het niet altijd zo maar je hebt genoeg te bieden om ook kritisch te zijn naar een werkgever! Dit kun je laten blijken door het stellen van open vragen.

De voordelen

Buiten het creëren van gelijkwaardigheid heeft het stellen van vragen nog meer voordelen:

  • Je kunt even rust nemen als je gesprekspartner aan het woord is.
  • Als je gesprekspartner aan het woord is hoef je zelf niet bang te zijn iets verkeerds te zeggen.
  • Je komt veel te weten over je gesprekspartner, de functie en/of het bedrijf.
  • Je kunt deze nieuw verkregen informatie gebruiken om jezelf nog beter te profileren.

Overtuigd om nu ook open vragen te gaan stellen?

Wat zijn open vragen?

Open vragen beginnen altijd met hoe, wat, waar en welke. ‘Waarom’ kun je beter niet gebruiken omdat het verwijtend of een beetje kinderachtig klinkt. Een voorbeeld is: ““Hoe hebben jullie deze uitdaging intern opgelost?” Of “Wanneer komt dit aan bod in de opleiding?”

Wanneer stel je open vragen?

Meestal wachten sollicitanten tot het einde van het gesprek om hun vragen te stellen. Nu is het altijd beter om op het einde van het gesprek vragen te stellen dan helemaal géen vragen te stellen. Het nadeel van het stellen van vragen op het einde is dat dit niet een wederzijds gesprek stimuleert en je gesprekspartner meestal al een keuze heeft gemaakt. Je goed voorbereide vragen kunnen hierdoor als mosterd na de maaltijd komen.

Daarom wil je open vragen stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Dit kun je doen om je antwoorden af te sluiten met een open vraag zoals: “Hoe gaat dit binnen jullie organisatie?” of “Bij welke werkzaamheden zou ik hier gebruik van kunnen maken?” Hiermee vermijd je een kruisverhoor, creëer je een gelijkwaardig gesprek en toon je meteen je interesse!

Doorvragen

Als het een interessant onderwerp is dat ter sprake is gekomen kun je altijd hierop doorvragen. Ook voor het doorvragen gelden de hierboven genoemde voordelen. Stel bijvoorbeeld de vraag “Welk voorbeeld heb je hiervan binnen jullie organisatie?”, “Waarin hebben jullie dit meegemaakt?” of “Wat waren de grootste uitdagingen hierin?”.

Conclusie

Om gelijkwaardigheid te creëren kun je open vragen stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Om hieraan te wennen kun je dit oefenen in je privé leven of bijvoorbeeld een sollicitatietraining volgen bij een professional.
Je hebt dit doel bereikt als de interviewers op het einde vragen “Heb je nog vragen?” en jij moet nee antwoorden!

[separator style_type=”none” top_margin=”20″ bottom_margin=”” sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” class=”” id=””][tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”no” shadowopacity=”0.1″ border=”0px” bordercolor=”#01a6d3″ highlightposition=”left” content_alignment=”left” link=”/contact/” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”Plaats jouw aanvraag” title=”Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio” description=”Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][/tagline_box]
Start vergelijk

Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?

Geheel vrijblijvend en binnen 24 uur reactie.
Start vergelijk
Gelijkwaardigheid in solliciatiegesprek

Waarom Loopbaanhulp.nl?

  • Gekwalificeerde loopbaancoaches
  • In heel Nederland werkzaam
  • Binnen 24 uur meerdere offertes
  • Vergelijk coaches en kies
  • 100% gratis en vrijblijvend

Loopbaanhulp.nl heeft een landelijke dekking van gekwalificeerde loopbaancoaches, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties zoals:

Loopbaancoaches keurmerken

In jouw regio. Gratis en vrijblijvend.

Vind in heel Nederland de beste coaches

Ook interessant voor jou

Inspiratie voor jouw loopbaan.

Ga naar de bovenkant