Ja, ik wil vrijblijvend persoonlijk advies

De arbeidsmarkt is herstellende in 2015

Op zoek naar een baan? Of op zoek naar nieuwe carrièrekansen. Dan hebben we goed nieuws; het UWV verwacht dat de arbeidsmarkt in 2015 verder zal herstellen. Evenals in 2014 zal het aantal vacatures in 2015 toenemen binnen bijna alle sectoren. Wordt 2015 jouw jaar? Vind je eindelijk jouw droombaan? Zet je eindelijk jouw carrièreswitch door? Lees hier meer over de verwachtingen van het UWV en wat een loopbaancoach in dit huidige arbeidsklimaat voor jou kan betekenen.

Positievere arbeidsmarktprognose van UWV

Deze week bracht het UWV een update van de arbeidsmarktprognose voor de arbeidsmarktontwikkelingen in Nederland in 2015 uit. Het economisch herstel vertaalt zich volgens het UWV naar meer banen. Er zullen dit jaar 31.000 banen voor werknemers bijkomen (0,4%). Dat geldt vooral voor de uitzendbranche en de zakelijke dienstverlening. Het economisch herstel leidt er ook toe dat bedrijven meer diensten uitbesteden. Binnen de bouw, waar al sinds 2008 geen groei plaatsvond, zullen 2000 nieuwe banen beschikbaar komen. In de zorg- en welzijnssector zal wel nog sprake zijn van banenverlies.

Aantal vacatures groeit

In 2014 zagen we al een groei van het aantal vacatures in alle sectoren. Ook in 2015 voorziet het UWV een groei aan vacatures. Er zullen mogelijk 800.000 nieuwe vacatures bijkomen. Dit is een toename van 88.000 vacatures en betekent een stijging van 13%. Belangrijk oorzaken voor de toename van het aantal vacatures zijn een grotere werkgelegenheid, pensionering van personeel, werknemers die vaker van baan veranderen en de positievere economische vooruitzichten. Sectoren waarin het aantal vacatures sterk zal toenemen zijn de bouw, industrie, zakelijke dienstverlening en vervoer en opslag. Het aantal vacatures in de zorg neemt met 6% af.

Minder gedwongen ontslagen in 2015

Doordat de economie weer voorzichtig in de lift zit, zullen volgens het UWV in 2015 minder mensen gedwongen ontslagen worden. Dit betekent dat het aantal WW-uitkeringen dit jaar licht zal dalen. Dit is de eerste daling sinds 2011. Deze daling zal echter nog maar heel klein zijn, namelijk een afname van circa 10.000 WW-uitkeringen. Dit is een daling van circa 2%. Aan het eind van 2015 zullen er nog rond de 430.000 WW-uitkeringen zijn. De verwachtingen van het UWV over de ontwikkelingen op dit vlak zijn wel iets positiever dan afgelopen juni.

Op zoek naar een loopbaancoach?

Hoe ziet jouw loopbaan er in 2015 uit? Zijn jouw verwachtingen ook positief? Of heb je misschien nog veel vragen en twijfels? Dan kan een loopbaancoach uitkomst bieden. Samen gaan jullie op onderzoek uit naar welke stappen je het beste kunt ondernemen om van 2015 een positief jaar te maken en je carrière die impuls te geven die het nodig heeft. Meer weten over loopbaancoaching? Vraag dan hier gratis en kosteloze offertes aan van loopbaancoaches in jouw regio!