Een mooi diploma, maar wat kan ik ermee?

Je hebt op relatief jonge leeftijd een studiekeuze moeten maken, je miste toen misschien nog kennis en (zelf)inzicht om de juiste keuze te maken. Er zijn veel opleidingen die je niet direct opleiden voor één duidelijk beroep, maar die veel mogelijkheden bieden. Vaak zijn die mogelijkheden zo breed, dat het daardoor juist extra lastig is om erachter te komen wat echt bij je past. Heb je een mooi diploma op zak van een breed georiënteerde studie, maar weet je niet wat je hiermee wilt? Dan is het een aanrader om met een loopbaancoach te praten.

Hoe goed ben je voorbereid op de arbeidsmarkt?

Het is belangrijk om tijdens je studie al te beginnen met je voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat betekent niet alleen alle vakkennis goed bestuderen, maar ook onderzoeken hoe het er binnen jouw branche aan toegaat. Wat voor soort bedrijven of organisaties zijn er? Zijn er vooral grote organisaties of juist veel kleine organisaties? Om wat voor soort functies gaat het? Hoe is de sfeer? Welke kwaliteiten heb je nodig om binnen deze organisaties werkzaam te zijn? Heb je je hier tijdens je studie niet in verdiept, haal dit dan gauw in, bijvoorbeeld met de hulp van een loopbaancoach. Een loopbaancoach kan je helpen om erachter te komen wat op basis van jouw kwaliteiten, drijfveren en persoonlijkheid het beste bij jou past.

Veelgemaakte fout onder starters

Het lijkt zo voor de hand liggend; het internet afstruinen naar alle mogelijke vacatures binnen jouw vakgebied en talloze sollicitaties de deur uit doen. Soms kan het tot een sollicitatiegesprek leiden en als je geluk hebt tot een baan. Pas daarna komen veel starters erachter dat dit niet is wat ze zoeken. Ze gingen op zoek naar een ‘serieuze’ baan binnen hun vakgebied, omdat dat nu eenmaal zo hoort, maar ze hebben niet eerst naar zichzelf geluisterd. Ze hebben zich niet beziggehouden met de kernvraag: ‘Waar word ik echt gelukkig van?’ Dat is jammer, want dit leidt tot zoektochten, die bijna nooit het gewenste resultaat opleveren.

Tips voor een goede start

De volgende tips helpen je met het maken van een goede start op de arbeidsmarkt:

Blik terug op wat je leuk vond
Welke vakken spraken je tijdens je studie het meest aan? Van welke projecten kreeg je tijdens je studie ontzettend veel energie? Ga bij het solliciteren op zoek in deze richting.

Netwerken
Tijdens je studie heb je mogelijk stage gelopen. Was dit wat je zocht? Als dat niet het geval was, kun je misschien na je studie contact maken met mensen die werkzaam zijn binnen de richting die je op wilt. Misschien zijn deze mensen bereid om het gesprek met je aan te gaan.

Een kijkje in de keuken
Misschien is het zelfs wel mogelijk om bij deze mensen een kijkje in de ‘keuken’ te krijgen; in hun bedrijf en binnen hun functie. Ligt hier je hart? Wie weet denken ze de volgende keer wel aan jou als er een plek vrijkomt in het bedrijf.

Stel kritische vragen tijdens het solliciteren
Vacatureteksten zijn zo aantrekkelijk mogelijk opgesteld. Soms kan een functie mooier beschreven zijn dan die is. Probeer tussen de regels door te lezen en probeer ook om er tijdens het sollicitatiegesprek achter te komen hoe de functie er in de praktijk uitziet door o.a. te vragen; ‘Hoe ziet mijn werkweek eruit?’ en ‘Met wie ga ik het meeste samenwerken?’.

Blijf realistisch
Je hebt je diploma op zak, dat is een mijlpaal. Maar vergeet niet dat je op de arbeidsmarkt een nieuwkomer bent. De eerste baan valt vaak tegen; je had er meer van verwacht. Neem de tijd om aan je baan, je collega’s en taken te wennen. Voel je je onzeker, vraag dan zelf om meer begeleiding. Collega’s en leidinggevenden zijn vaak druk en hebben niet in de gaten dat je wat extra sturing kunt gebruiken.