Een oriënterend gesprek; wat houdt dat precies in?
Ben je op zoek naar nieuwe carrièremogelijkheden? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. Het is niet slim om zomaar de eerste de beste baan aan te nemen, die misschien wel wat voor jou kan zijn. Je wilt zeker zijn van je zaak en bijvoorbeeld niet dezelfde fouten maken als in het verleden. Een oriënterend gesprek is dan een handig ‘instrument’, om je te helpen bij het verkennen van de mogelijkheden, die op je pad liggen en voor het maken van een weloverwogen beslissing. Maar wat is een oriënterend gesprek precies en wat kan loopbaancoaching in dit proces voor je betekenen?
Een oriënterend gesprek; wat is dat?
Je hebt deze term vast al vaker gehoord. Echter, wat is het precies? Het blijkt dat veel mensen dat eigenlijk niet goed weten. Niet zo vreemd, want het kan meerdere dingen betekenen. Vandaar dat we er hier bij loopbaanhulp.nl het er licht op laten schijnen. Het kan namelijk gaan om een informeel gesprek tussen jou en iemand die al ervaring heeft in het vakgebied of de branche, waarin je geïnteresseerd bent. Dat kan een professional zijn die je bewondert, eventueel een collega die interessante taken vervult of een mentor. Je kunt ook een oriënterend gesprek aanvragen met een loopbaancoach. Het doel is om inzicht te krijgen in de dagelijkse werkzaamheden, uitdagingen en beloningen van een specifieke functie of een bepaalde sector.
Verschil tussen een oriënterend gesprek en een sollicitatiegesprek
Jij kunt dus zelf het initiatief nemen om bij iemand een oriënterend gesprek aan te vragen. Het kan ook zijn dat je binnen een sollicitatieprocedure wordt uitgenodigd voor een oriënterend gesprek. Dit kan betekenen dat een werving- en selectiebureau met je in gesprek wil om je beter te leren kennen. Het kan ook gaan om een eerste gesprek met een personeelsfunctionaris of een zogeheten hiring manager. In beide gevallen worden een flink aantal mensen uitgenodigd, om daaruit vervolgens kandidaten te kiezen die in aanmerking komen voor een sollicitatiegesprek bij de werkgever zelf. Ze doen dus als het ware een voorselectie. Ook voor jou is dit een mogelijkheid om te ontdekken of je op het juiste pad zit.
Hoe bereid je je voor op het gesprek?
Een oriënterend gesprek kan dus een informeel gesprek zijn zonder de druk van een sollicitatie, maar het kan ook gaan om een eerste gesprek in een sollicitatieronde, zie het als een ‘speeddate’. Het is in ieder geval belangrijk om je goed op dit gesprek voor te bereiden. Anticipeer op de vragen die je kunt verwachten. Enkele voorbeelden van mogelijke vragen zijn;
- Waarom voel je je aangetrokken tot dit bedrijf?
- Wat motiveert je om hier te willen werken?
- Wat heeft je bijzondere belangstelling gewekt voor deze functie?
- Hoe denk je dat deze functie jouw professionele doelen zal dienen?
- Kun je ons meer vertellen over het type persoon dat je bent?
- Hoe passen jouw eigenschappen bij de cultuur van dit bedrijf?
- Hoe kun jij een waardevolle bijdrage leveren aan deze organisatie?
- Welke unieke vaardigheden en ervaringen breng je mee?
Stel vooral ook jouw brandende vragen
De werkgever wil met een oriënterend gesprek graag jouw persoonlijke drijfveren ontdekken om te solliciteren. Daarentegen, is dit gesprek ook voor jou een kans om te onderzoeken of deze functie en organisatie bij je passen. Denk daarom vooraf goed na over wat jij graag wilt weten. Daarvoor kun je onder meer de volgende vragen stellen:
- Hoe ziet de ideale kandidaat voor een rol in dit vakgebied eruit?
- Zijn er bepaalde trends of ontwikkelingen die momenteel invloed hebben op deze branche?
- Welke vaardigheden zijn essentieel voor succes in dit vakgebied?
- Kun je me wat meer vertellen over een typische werkdag?
- Hoe ziet de balans tussen werk en privé eruit in dit vakgebied?
- Zijn er mogelijkheden voor professionele ontwikkeling en groei?
- Welke adviezen zou je geven aan iemand die overweegt om deze baan te nemen?
Onthoud dat loopbaanontwikkeling een reis is. Elk oriënterend gesprek brengt je een stap dichter bij het vinden van de juiste weg voor jou!
De rol van een loopbaancoach in dit proces
Als je behoefte hebt aan gestructureerde begeleiding bij het verkennen van je loopbaanmogelijkheden, dan kan een loopbaancoach je daarmee uitstekend helpen. Denk daarbij aan begeleiding bij het identificeren van je sterke punten, interesses en waarden om deze vervolgens af te stemmen op de mogelijke carrièrepaden. Daarnaast kan een loopbaancoach je ook helpen bij het voorbereiden van oriënterende gesprekken, het stellen van relevante vragen en het interpreteren van de verkregen informatie. Bovendien kan een loopbaancoach je ondersteunen bij het opstellen van een actieplan om je loopbaandoelen te bereiken!
Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?
Vind in heel Nederland de beste coaches
Ook interessant voor jou
Inspiratie voor jouw loopbaan.