Eigenschappen die een manager moet hebben

Ben jij manager van een bedrijf of wil je dat worden? Dan is het belangrijk dat je over een aantal eigenschappen beschikt waarmee jij een fantastische manager kunt zijn. Bij het uitvoeren van taken van een manager komt namelijk veel kijken. Doe je het zonder goede management development, dan zal je bedrijf niet zo snel succesvol worden.

Besluiten kunnen nemen

Als manager moet je knopen kunnen doorhakken. Je moet dus niet een besluiteloos type zijn, maar juist beslissingen kunnen nemen. Het komt soms voor dat er meerdere meningen binnen een organisatie zijn of dat de medewerkers er onderling niet uitkomen. Dat komt de rol van de manager kijken: er moet een beslissing worden gemaakt.

Empathisch vermogen

Je moet over een sterk empathisch vermogen beschikken om een goed manager te zijn. Wanneer je niet goed kunt aanvoelen wat er speelt bij klanten of personeel dan kun je moeilijker risico’s inschatten en dat kan een groot nadeel voor je bedrijf zijn. Maar niet alleen risico’s, ook kansen zijn goed om aan te voelen. Door bijvoorbeeld goed aan te voelen wat je personeel nodig heeft om goed en prettig te kunnen functioneren. Wanneer je jouw personeel regelmatig beloont of in het zonnetje zet, dan hebben ze natuurlijk veel meer motivatie om van jouw bedrijf een succes te maken.

Willen leren van anderen

Als manager moet je niet te eigenwijs zijn. Het is juist goed om meningen om je heen goed aan te horen en daar juist iets van te leren of mee te pikken. Vaak zitten er op jouw afdeling of in jouw bedrijf hele goede medewerkers die hele goede ideeën kunnen inbrengen. Door jouw medewerkers serieus te nemen maak je gebruik van een extra kwaliteit voor jouw bedrijf of afdeling. Uiteindelijk moet je misschien wel de knopen doorhakken, maar zonder draagvlak van de afdeling kom je niet ver.

Vertrouwen

Als goed manager moet je vertrouwen kunnen hebben in je goede medewerkers en ze ondersteunen in hun talentontwikkeling. Als je dat namelijk doet dan geef je je eigen medewerkers een eigen verantwoordelijkheid mee waarmee ze kunnen groeien en tegelijkertijd vertrouwen krijgen in zichzelf. Het kan ook een oplossing zijn om te investeren in allerlei (sub)managers op jouw afdeling. Dit houdt in dat er meerdere lagen aan managers ontstaan waardoor niet alle verantwoordelijkheden bij één manager hoeven te liggen. Dit kan heel effectief werken op een afdeling of in een organisatie.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag