Ja, ik wil vrijblijvend persoonlijk advies

Gemeenteambtenaren bang om baan te verliezen

Een carrière als gemeenteambtenaar? Dan zit je gebakken! Toch? Ambtenaren zijn lui, verdienen goed, hebben de beste secondaire arbeidsvoorwaarden en komen nooit op straat te staan. Dat zijn de vooroordelen die er heersen over ambtenaren. Uit onderzoek blijkt echter dat de Nederlandse ambtenaren er toch niet zo zorgeloos en ontspannen bij zitten.

Weinig energie op het werk

Het onderzoeksbureau SKB deed onderzoek naar de Nederlandse ambtenaren. Het blijkt dat de ambtenaren (21%) iets meer stress op het werk ervaren dan overig werkend Nederland (20%). Er bestaat echter wel een groter verschil in de hoeveelheid energie die men op het werk ervaart. Maar liefst 30% van de ambtenaren heeft weinig energie tijdens het werk, terwijl onder de gemiddelde beroepsbevolking 25% van de mensen een gebrek aan energie ervaart. Volgens het onderzoek heeft dit te maken met veel onzekerheid onder ambtenaren.

Ambtenaren zitten niet lekker in hun vel

Ambtenaren beschikken volgens Jan Prins, de directeur van het SKB, in vergelijking met de rest van de beroepsbevolking over een aantal voordelen. Zo blijkt uit het onderzoek dat ambtenaren meer vrijheid hebben op het werk. Ze kunnen hun werk zelfstandiger organiseren. Daarnaast ervaren ambtenaren ook nog steeds voldoende afwisseling en creativiteit in hun werk in vergelijking met de overige beroepsbevolking. Dit zijn goede redenen voor ambtenaren om lekker in hun vel te zitten. Maar het tegendeel blijkt waar. Hoe kan dat? Volgens Jan Prins komt dit doordat gemeentes tegenwoordig met minder middelen meer moeten doen, waardoor er stress ontstaat. Daarnaast zijn veel ambtenaren bang om hun baan te verliezen, waardoor het plezier in het werkt daalt.

Ambtenaren onzeker over toekomst

Ook de Abvakabo, de grootste vakbond in de publieke sector, deed onderzoek naar het wel en wee van de Nederlandse gemeenteambtenaren. Dit onderzoek bevestigt de onzekerheid die er heerst onder de ambtenaren over hun toekomst. 25% van de ondervraagde ambtenaren is bang om zijn baan te verliezen. Daarnaast denkt 70% dat hun werk waarschijnlijk of zeker zal veranderen, hoofdzakelijk op inhoudelijk gebied (62%), onder invloed van reorganisaties, bezuinigingen en fusies.

Onzeker over jouw arbeidstoekomst?

Voel jij je ook onzeker over jouw arbeidstoekomst, neem dan eens contact op met een loopbaancoach om samen naar nieuwe kansen te zoeken. We brengen je hier graag in contact met de beste loopbaancoaches in jouw omgeving. Vraag vandaag nog gratis en vrijblijvende offertes aan. Wordt je arbeidscontract beëindigd en kom je misschien in aanmerking voor outplacement? Ook dan kunnen we je hier verder helpen met gratis en vrijblijvende offertes van loopbaancoaches gespecialiseerd in outplacement.