Zo maak je een geslaagde eerste indruk bij je sollicitatie

Het maken van een goede eerste indruk is cruciaal bij het vinden van een nieuwe baan. Het maken van een eerste indruk is een kwestie van seconden. Het uitwissen van een foute eerste indruk kan daarentegen maanden duren. Helaas heb je hier bij een sollicitatiegesprek geen tijd voor.

Recruiters letten bij kandidaten op lichaamshouding, uitstraling, oogcontact én op kleding. Veel mensen hebben geen, of een verkeerd beeld van welke kleding geschikt is voor sollicitatiegesprekken. Bovendien hebben veel mensen moeite met het combineren van patronen en kleuren op kleding. Toch kan dit de sleutel zijn tot een geslaagde eerste indruk. Onbewust maakt iedereen namelijk associaties met patronen en kleuren. Doe hier dus je voordeel mee!

Wat wil je uitstralen?

Denk goed na over je persoonlijke eigenschappen die je wilt uitstralen. Ben je perfectionistisch? Verschijn dan niet op sollicitatiegesprek met kleding met vetvlekken.

Betrouwbaarheid

Wil je betrouwbaarheid uitstralen? Kies dan voor kleuren zoals groen en bruin. Met deze kleuren krijg je een rustige en betrouwbaar voorkomen. Trek deze lijn door met een visgraat of ruiten patroon. Deze patronen kun je laten terugkomen op je colbert óf op je overhemd.

Formeel

Als je bij bedrijven die formele van aard zijn, zoals accountants, advocaten of banken solliciteert, dan wil je ook een formeel voorkomen hebben. Vaak heerst bij deze bedrijven een conservatieve kledingstijl. Hierbij gebruiken zij vooral kleuren zoals grijs en donkerblauw. Ook maken ze veel gebruik van het uni (egaal) of een strepen patroon.

Geordend

Het is altijd fijn om rustig en geordend over te komen. Vooral op zakelijk gebied. Kleed je hiernaar door een heldere kleur te dragen, zoals lichtblauw. Hiermee creëer je bovendien een toegankelijke uitstraling, altijd fijn bij een sollicitatiegesprek. Bij een geordende, rustige uitstraling hoort een egaal of een geruit patroon. Veel mensen kiezen ervoor om dit patroon op hun overhemd terug te laten komen.

Creativiteit

Wil je laten zien dat je creatief bent? Kies dan voor wat meer uitgesproken kleuren. Vooral paars wordt als creatief gezien. Maak je creatieve uitstraling compleet met een stippen patroon. Dit past goed op je overhemd en op je stropdas.

Wat wil je niet uitstralen?

Naast sterktes, heeft iedereen ook zwaktes. Deze zwaktes wil je absoluut niet uitstralen door middel van je kleding. Je wilt al helemaal niet dat je met slechte eigenschappen wordt geassocieerd terwijl. Voorkom dergelijke situaties door de volgende kleding te vermijden bij sollicitatiegesprekken.

Agressie

In de meeste gevallen is agressie een eigenschap die je niet wilt uitstralen (tenzij je een keiharde salestijger bent natuurlijk). Vermijd daarom het dragen van de kleur rood. Deze kleur wordt naast agressie namelijk meestal geassocieerd met dominantie.

Natuurlijk zijn er ook positieve kanten aan de kleur rood. Je kunt er ook passievol en energiek mee overkomen. Indien je dit wilt uitstralen is het raadzaam om voor een rood accessoire te kiezen, zoals een stropdas of een pochet. Er zijn ook patronen die men met agressie en dominantie associeert. Dit gebeurt vooral bij een brede streep. In de bancaire sector staan brede strepen voor status. Niet slim dus om als sollicitant dergelijke patronen te dragen.

Opdringerig

Je wilt absoluut niet opdringerig overkomen. Daarom raad men in bijna iedere bedrijfssector af om oranje kleding te dragen. Het dragen van deze kleur komt namelijk erg schreeuwerig over. Hetzelfde geldt voor het paisley patroon (vaak een mix van druppels en bladeren).

Bron: Schulteherenmode.nl

Kledingtips solliciteren
Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag