Haal jezelf niet onderuit tijdens het solliciteren!

Solliciteren is, zeker vandaag de dag vanwege de moordende concurrentie, een kunst. Het is echter een kunst, die ook jij kan leren. Doordat het niet vanzelfsprekend is dat je meteen je droombaan vindt of dat je überhaupt een baan vindt binnen je vakgebied, worden veel mensen snel onzeker. We zien binnen de wereld van de loopbaanhulp dat mensen vaak de neiging hebben om zichzelf tijdens het solliciteren onderuit te halen. Dat gebeurt vaak onbewust en daarom willen we je daar hier voor waarschuwen!

Ondersteun je woorden met de juiste lichaamstaal

Tijdens een sollicitatiegesprek wordt er beslist gevraagd naar je kwaliteiten. Waar ben je goed in? Waarom zouden we jou moeten aannemen? Daar heb je vast over nagedacht, maar heb je ook voor de spiegel geoefend hoe je gaat vertellen waar jouw kracht ligt? Veel mensen vergeten om hun woorden en lichaamstaal goed op elkaar af te stemmen. Terwijl ze vertellen waar ze zo ontzettend goed in zijn, kijken ze weg van hun gesprekspartner, plukken ze aan hun kleren of zitten ze te wiebelen op hun stoel. Dit geeft je woorden geen overtuigingskracht.

Pas op met stopwoorden en verkleinwoorden

Veel mensen die tijdens een sollicitatie gevraagd worden om over zichzelf te vertellen gebruiken vaak stopwoorden als: ‘ik denk…’, ‘ik hoop…’ , ‘ik vermoed…’ Hoe komt dat op jou over? Precies, niet erg overtuigend. Of wat te denken van het gebruik van verkleinwoorden in zinnen als: ‘Ik heb een eigen bedrijfje gerund’ of ‘Ik schreef tekstjes voor een website.’ Ook daarmee wek je niet veel vertrouwen tegenover een recruiter of een potentiële nieuwe werkgever. Meestal komt dit soort taalgebruik voort uit bescheidenheid, maar daar win je meestal niets mee. Ben niet bang om stellig en overtuigend te spreken over wat je goed kan, zonder uiteraard te overdrijven!

Pas op voor antwoorden als ‘ja, maar….’

Bij het antwoord op bepaalde vragen hoef je niet heel uitgebreid in detail te treden. Hier schuilt namelijk al snel het gevaar in dat je jezelf onderuithaalt. Ben je hiervan bewust! Stel je wordt tijdens een sollicitatiegesprek gevraagd of je houdt van zelfstandig werken. Je eerste reactie is ‘ja’, maar daarna ga je meteen verder met; ‘…maar ik vind het ook fijn als ik de mening van collega’s kan vragen en…’ Veel mensen antwoorden op deze manier uit angst om het verkeerde antwoord te geven, omdat ze denken dat de werkgever misschien iets anders wil horen. ‘Als ik zeg dat ik graag zelfstandig werk, denkt hij misschien dat ik geen teamplayer ben.’ In plaats van met ‘ja, maar’ te antwoorden, antwoord je beter met ‘ja’ en vertel je daarna waaruit blijkt dat je goed zelfstandig kunt werken.

Let eens op hoe anderen communiceren

Je kent vast wel een aantal mensen in je omgeving die jij bestempelt als ‘sterke’ persoonlijkheden. Ga eens voor jezelf na waarom je die persoon een sterke persoonlijkheid vindt. Let de volgende keer eens goed op de lichaamstaal en het woordgebruik van die persoon. Doe hetzelfde bij iemand in je omgeving die op jou overkomt als een ‘onzeker’ persoon. Door bewuster op het gedrag, de gewoontes en communicatie van mensen te letten, kun je veel leren over hoe je zelf overkomt op anderen en hoe je dit kunt verbeteren. Dit kan je helpen om straks die grote kans niet mis te lopen.

Leer om het beste van jezelf te laten zien

Heb je moeite om jezelf op een overtuigende manier te presenteren, waardoor je tijdens het solliciteren veel kansen misloopt? Schakel dan de hulp in van een loopbaancoach. Een loopbaancoach kan je helpen om de signalen te herkennen die je belemmeren om het beste van jezelf te laten zien. Ook ben je bij deze professional op het juiste adres voor sollicitatietrainingen. Oefening baart kunst! Je zult hierdoor tijdens een sollicitatiegesprek geloofwaardiger en overtuigender overkomen!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag