Ja, ik wil vrijblijvend persoonlijk advies

Geeft een hbo-diploma een garantie op een baan?

Geeft een hbo-diploma een garantie op een goede baan? Helaas blijkt dit in vele gevallen niet zo te zijn. Veel afgestudeerde hbo’ers blijken moeite te hebben met het vinden van een baan. Dit kwam naar voren uit de Keuzegids HBO 2015 die door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) onlangs werd gepubliceerd.

Hbo-opleidingen met ongunstige loopbaankansen

Het CHOI stelt dat bijna 75% van de hbo-studenten een studie volgt met ongunstige perspectieven op een baan. Ongeveer de helft hiervan doet een studie waarvoor de carrièrekansen zelfs slecht zijn. Studierichtingen met slechte vooruitzichten op een baan zijn informatica, bedrijfskunde, fysiotherapie, toerisme en communicatie. Hoewel de vooruitzichten voor studenten in de richtingen bouwkunde, accountancy en de kunsten iets minder negatief zijn geworden, is het vinden van een baan binnen deze vakgebieden ook nog steeds erg lastig, vooral vanwege veel concurrentie op de arbeidsmarkt.

Welke hbo-studies bieden wel goede kansen?

Toch zijn er wel nog een aantal hbo-studies aan te wijzen waarvoor nog wel goede vooruitzichten op een baan bestaan. Het gaat hier om de studies tot scheikundige, wiskundige, werktuigbouwkundige en medisch laborant. Een andere sector waar de baankansen wat hoger liggen is de landbouwsector. Dan maar een studie in een van deze richtingen kiezen? Zo gemakkelijk ligt het natuurlijk niet. Want wat als deze richtingen niet aansluiten bij jouw interessegebieden en jouw talenten?

Welke hbo-studie moet ik kiezen?

Het is bekend dat het succes in je loopbaan voor een groot deel afhankelijk is van jouw drijfveren. Kiezen voor een studierichting die niet bij je past, kan later voor problemen zorgen. Deze informatie van het CHOI laat wel zien dat het vandaag de dag steeds belangrijker is om bij het kiezen van een studie naast andere factoren ook de kans op een baan die een bepaalde studie biedt in ogenschouw te nemen.

Verkeerde studiekeuze

Het overkomt veel studenten dat ze een verkeerde studie kiezen. Helaas worden de nadelige gevolgen steeds groter. Opleidingen worden duurder, er wordt gekort op studiefinanciering en opleidingen worden steeds strenger in het selecteren van hun studenten. Twijfel je over welke studie je wilt gaan volgen, dan kan het een goed idee zijn om eens met een loopbaancoach te gaan praten. Het helpt je om meer inzicht in je eigen wensen en talenten te krijgen. De kans dat je de juiste studierichting kiest, is daardoor groter.