Hoe maak je solliciteren weer leuk?

Een baan zoeken kan vermoeiend en stressvol zijn. Hierdoor vind je het misschien geen prettige bezigheid. Je wilt bovendien gewoon zo snel mogelijk aan de slag binnen een functie die bij je past. Zeker als het vinden van een baan een langdurig proces is, kan het solliciteren je tegenstaan. Dat kan echter een averechts effect hebben op het snel vinden van een geschikte baan. Ontdek hier hoe je solliciteren weer leuk maakt!

Doe minder je best om in de smaak te vallen

Hoe gedraag je je tijdens het solliciteren? Ga eens voor jezelf na of je wel helemaal jezelf bent? Veel sollicitanten die graag zo snel mogelijk aan het werk willen, hebben de neiging om zichzelf aan te passen aan de vacatures waarop ze solliciteren en aan de bedrijfscultuur. Hoe meer je je best doet om bij potentiële opdrachtgevers in de smaak te vallen, zonder dat je daar eigenlijk 100% achterstaat, hoe meer energie dit vreet. Als je dan vervolgens weer de zoveelste standaard afwijzingsbrief ontvangt, werkt dit zeer ontmoedigend.

Hoe moet het dan wel?

Natuurlijk zul je wel altijd jezelf op een positieve manier moeten presenteren, maar ben niet bang om jezelf te laten zien. Als je je overal aan aanpast, ook aan de punten binnen een bedrijf waar je je niet prettig bij voelt, dan zul je daar vroeg of laat problemen mee krijgen. Zijn er punten in de vacature die je niet zo goed liggen of zijn er dingen die je opmerkelijk vindt binnen het bedrijf, maak dit dan bespreekbaar. In veel gevallen zullen potentiële werkgevers jouw inbreng en jouw uniciteit op prijs stellen.

Focus op jezelf

Door tijdens het solliciteren constant te focussen op wat anderen mogelijk van jou willen, laat je je eigen ambities en dromen snel verstoffen. Maar vergeet niet dat hierdoor jouw droombaan verder buiten jouw bereik komt te liggen. Het is belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Een loopbaancoach kan je helpen om (opnieuw) te ontdekken wat echt bij jou past en welke carrièremogelijkheden daar vandaag de dag bij passen. Zo kun je gerichter op zoek naar een baan en wordt het solliciteren weer een uitdagend avontuur dat je energie geeft, in plaats van dat het energie vreet.

Solliciteren zonder stress

Door vanuit je eigen wensen en behoeften op zoek te gaan naar een baan, zul je minder stress ervaren. Je weet wat je wilt, wie je bent en waar je voor staat. Je zult je nu gemakkelijker uit kunnen drukken tijdens een sollicitatiegesprek. Zie een sollicitatiegesprek ook niet als een kruisverhoor, maar als een ‘gelijkwaardig gesprek’. De werkgever wil jou beter leren kennen om te kunnen bepalen of jij bij het bedrijf past, maar het is ook belangrijk dat jij het bedrijf beter leert kennen om te bepalen of jij daar wel wilt werken. Wanneer je vanuit dit perspectief solliciteert zal het solliciteren een stuk minder stressvol worden.

Beter leren solliciteren

Bovenstaande tips helpen je om solliciteren leuk te houden. Met deze nieuwe instelling zul je afwijzingen ook beter kunnen verwerken. Zie een afwijzing als een mogelijkheid om nog iets beters te vinden. Waarom ben jij het niet geworden? Je kunt het altijd navragen bij het bedrijf als je zelf dacht dat het een goede match was. In de meeste gevallen ben je het niet geworden, omdat het bedrijf toch op zoek was naar iets anders. Het kan ook zijn dat je solliciteren gewoon lastig blijft vinden waardoor je kansen mist? Ook in dat geval kan loopbaanhulp uitkomst bieden. Een loopbaancoach kan je helpen om beter te leren solliciteren met speciale sollicitatietrainingen en begeleidende loopbaangesprekken.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag