Hoe voorkom ik een burn-out?

Eén miljoen. Zoveel mensen in Nederland hebben last van burn-out klachten. Dit blijkt uit onderzoeksresultaten die het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onlangs publiceerde. Vooral werknemers tussen de 25 en 35 jaar oud kampen met de emotionele lusteloosheid die karakteristiek zijn voor een burn-out. Een te hoge werkdruk, te veeleisende opdrachten, onprettige werksfeer, een gebrek aan inspraak; de oorzaken zijn talrijk, maar belangrijker is om te weten hoe je een burn-out kunt voorkomen.

Een te veeleisende baan

Volgens de cijfers van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft maar liefst 38% van de werkstress onder werknemers te maken met een te veeleisende baan. Daarmee is het de belangrijkste oorzaak van een burn-out. Het voorkomen van een burn-out lijkt hierdoor simpel: ‘gewoon’ een baan op jouw niveau vinden en geen verkeerde verwachtingen scheppen tijdens een sollicitatieprocedure, en je zit goed! Of ligt het toch complexer? De veeleisendheid van een takenpakket ligt aan verschillende factoren. Behalve toereikende kennis en ervaring speelt ook je persoonlijkheid hierin een belangrijke rol. Zo ervaart een introvert persoon het voorzitten van een vergadering bijvoorbeeld als een stuk stressvoller, dan iemand die ervan houdt om in het middelpunt van de belangstelling te staan.

Een baan die bij je past

Het voorkomen van een burn-out begint dan ook in het kennen van je eigen persoonlijkheid. Want wanneer je weet wie je bent, zal het gemakkelijker zijn om een baan te vinden waarin jij je prettig voelt en waarin je niet wordt gedwongen om constant uit je comfort zone te stappen. Ben jij een denker of een doener? Ben je een echte teamplayer of iemand die graag zelfstandig werkt? Een loopbaancoach kan je helpen met het vinden van een antwoord op deze vragen. Samen kun je zo op zoek gaan naar de werksetting die het beste bij jou past en die zo min mogelijk werkstress oplevert!

Jungs persoonlijkheidstypes

Om inzicht te krijgen in jouw persoonlijkheid, maken veel loopbaancoaches gebruik van de persoonlijkheidstypes die de Zwitserse wetenschapper Carl Gustav Jung aan het begin van de twintigste eeuw definieerde. Jungs model gaat uit van vier psychische functies die onze persoonlijkheid bepalen: denken, voelen, perceptie en intuïtie. Volgens hem zal één van deze functies altijd de boventoon voeren. Zo is de één gericht op details en precisie (perceptie) terwijl de ander focust op het grotere geheel (intuïtie). En waar sommige mensen tot een besluit komen op basis van objectieve feiten en logische redeneringen (denkers), zijn anderen juist gericht op het vinden van een oplossing waarbij iedereen zich goed voelt (voelers).

Introvert en extrovert

Behalve deze functies wordt iemands persoonlijkheid volgens Jung bepaald door de mate waarin iemand introvert of extravert is. Terwijl een introvert persoon meer gericht is op de wijze waarop de wereld bij hem of haar binnenkomt, zal een extravert persoon meer aandacht hebben voor de manier waarop hij of zij invloed kan uitoefenen op de buitenwereld. Zo voelen introverte mensen zich beter op hun gemak in een zelfstandige functie waarin er ruimte is voor bedachtzaamheid. Extraverte mensen werken vaak juist prettiger in een omgeving waar ze volop de mogelijkheid hebben om te brainstormen en nieuwe ideeën direct in de praktijk te brengen.

Vind de baan die bij je persoonlijkheid past

Jungs typeringen zijn uiteraard niet zwart-wit. Samen met een loopbaancoach kun je achterhalen hoe jouw ‘persoonlijkheidsmix’ is samengesteld. Vooral als je in je huidige baan merkt dat je niet op je gemak bent, kan het fijn zijn om te kijken waar dit ongemak precies vandaan komt. Misschien heb je, als intuïtief ingesteld persoon, nou eenmaal veel moeite met het uitpluizen van gedetailleerde onderzoeksrapporten. Of vind je het, als voeler, simpelweg stressvol om constant voor grote beslissingen te staan. Kortom, ga na hoe jouw persoonlijkheid in elkaar zit en ben zo’n nare burn-out een stap voor!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag