Ik ben bang om te falen op mijn werk!

Bij faalangst denk je misschien meteen aan scholieren, maar ook op de werkvloer komt faalangst voor. Waarschijnlijk vaker dan je denkt. Ben je ook voortdurend bang om te falen op je werk? Dan is het belangrijk om jouw manier van denken en jouw perspectief op je baan te veranderen. De volgende tips helpen je om beter om te leren gaan met faalangst op het werk.

1. Denk niet in mislukkingen

Wanneer je een belangrijke taak moet uitvoeren, heb je misschien de neiging om meteen te denken aan wat er mis kan gaan. “Ik ga de deadline nooit halen, ik krijg een black-out tijdens die presentatie, de directie zal mijn plan nooit goedkeuren,…” Er is overal wel een doemscenario voor te verzinnen, maar is dat realistisch? Nee! Concentreer je op het slagen van de taak. Wat kun je doen om van deze taak een succes te maken? Dringt er zich een doemscenario in je op, zet je gedachten bewust stop en verleg je focus op de gedachte dat jij dit klusje gaat klaren! Makkelijker gezegd dan gedaan? Ga door naar de volgende tip…

2. Relativeer…

Wat is het probleem als je tijdens die presentatie even niet uit je woorden komt? Zal de hele zaal dan dubbel liggen van het lachen? Ligt de volgende ochtend je ontslagbrief klaar? Nee, natuurlijk niet! Relativeer de risico’s die verbonden zijn aan de taak waar je zo tegenop ziet. Niemand zal van je verwachten dat je als een beroemde talkshow host de show zal stelen. Mensen willen jou zien en horen. Kom je even niet uit je worden? Neem een momentje voor jezelf, zet zelfreflectie of zelfspot in en ga weer door. Het laat alleen maar zien dat je een mens bent. Ben je ervan bewust dat fouten maken mag. Lees er meer over in onderstaande tip….

3. Besef je dat er verschillen soorten fouten zijn

Voor mensen met faalangst staat ‘fouten maken’ synoniem voor ‘mislukken’. Het is belangrijk dat je inziet dat er verschil is tussen fouten maken in je werk (in wat je doet) en in fouten maken als persoon. Het gaat hier om de intentie. Als jouw intentie goed is, maar je maakt een fout, dan is dat een fout waar je van kunt leren. Je erkent de fout en de volgende keer zul je die fout niet meer maken. Het helpt je om te groeien binnen je baan. Betrek de fout niet op jouw als persoon; jíj bent niet fout! Maak je een fout als persoon, omdat je intentie niet juist is, dan schaad je het vertrouwen van mensen. Je bent bijvoorbeeld niet eerlijk geweest of je hebt bepaalde waarden, normen of regels binnen het bedrijf niet gerespecteerd. In dat geval ben ‘jíj’ fout.

4. Geef jezelf erkenning!

Faalangst gaat gepaard met een negatief zelfbeeld en met gedachten dat je nooit goed genoeg bent. Je bent steeds op zoek naar erkenning van anderen. Je zoekt steeds naar de bevestiging van anderen dat je het goed hebt gedaan. Dat maakt je kwetsbaar en afhankelijk. Geef jezelf vanaf nu steeds als je een taak goed volbracht hebt (hoe groot of hoe klein dan ook) een complimentje. Kom los van wat anderen van je denken. Gaat er iets mis? Focus dan op het feit dat je intentie goed was, accepteer de fout en leer ervan. Dan hoef je jezelf niets te verwijten.

5. Volg een training persoonlijke kracht

Je wilt graag sterker in je schoenen staan op de werkvloer en daarbuiten. Een training persoonlijke kracht helpt je dit doel te bereiken. Doordat je assertiever wordt vergroot je jouw zelfvertrouwen.

6. Past je baan wel bij je?

Past je baan of de bedrijfssfeer niet goed bij je, dan is het lastiger om om te leren gaan met je faalangst. Bedenk of je nog wel op je plek zit? Zou je binnen een ander soort functie of ander soort bedrijf beter functioneren? Stap eens naar een loopbaancoach om deze vragen en twijfels te bespreken. Een loopbaancoach kan je helpen om meer inzicht in jezelf en in jouw kwaliteiten en talenten te krijgen. Met dit inzicht is het gemakkelijker om een baan te vinden waarin je je optimaal kunt ontwikkelen.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag