Help! Ik kan de hoge werkdruk niet meer aan

We horen allemaal grote ambities te hebben, we moeten zo veel mogelijk uitdagingen aangaan en voortdurend streven naar het hoogst mogelijke! Niemand vindt het prettig om te falen, maar de boog kan niet altijd gespannen zijn. Loopbaancoaches krijgen steeds vaker cliënten over de vloer die klagen over een te hoge werkdruk, extreme vermoeidheid en gebrek aan plezier in hun werk. Hoe ga je hiermee om?

Neem de signalen serieus

Voel je als werknemer steeds de drang om te presteren, pieker je veel over of je wel over de juiste kwaliteiten beschikt, voel je je voortdurend gestrest omdat je bang bent om te falen en voel je je voortdurend vermoeid, dan is het een goed moment om eens bij deze signalen stil te staan. Je stelt zeer waarschijnlijk veel te hoge eisen aan jezelf. We leven in een maatschappij waar hard werken en carrière maken de norm lijkt te zijn, maar hoe zit het met je gezondheid en geluksgevoel? Zeker wanneer je ook nog eens last krijgt van slaapproblemen en concentratieproblemen is het tijd om aan de bel te trekken, voordat je helemaal overspannen raakt!

Word je bewust van jouw werkwijze

Kijk eens kritisch en van een afstandje naar jouw werkwijze en mentaliteit. Veel mensen zijn zich niet bewust van hun gewoontes binnen hun professionele carrière. Misschien heb je wel als kind van je ouders meegekregen dat hard weken en niet klagen erbij hoort, bijvoorbeeld omdat je vroeger na schooltijd mee moest helpen in de zaak van je ouders. Je bent dan gewend om altijd wat extra’s van jezelf te geven. Mogelijk doe je dat nu binnen je huidige baan ook, terwijl dat misschien helemaal niet van je wordt gevraagd. Je moet dan leren om zelf op tijd een stapje terug te doen.

Stel realistische doelen

Vaak ervaren mensen een te hoge werkdruk, omdat ze niet achter willen blijven bij hun collega’s. Jezelf voortdurend met anderen vergelijken kan ertoe leiden dat je onrealistische doelen gaat nastreven en daardoor je doelen niet haalt. Dit levert weer de nodige frustraties op, waardoor je er vervolgens nog een schepje bovenop doet, met alle desastreuze gevolgen van dien. Kijk bij het stellen van jouw carrièredoelen niet steeds met een schuin oog naar de ander, maar focus je volledig op wat jij wilt bereiken. Heb je hier geen goed beeld van, dan kan een loopbaancoach je helpen om jezelf beter te leren kennen en te onderzoeken wat jouw carrièredoelen zijn.

Stel prioriteiten

Door jezelf, bijvoorbeeld met behulp van een loopbaancoach, beter te leren kennen, zul je zien dat het ook gemakkelijker wordt om prioriteiten te stellen en de juiste keuzes te maken voor je carrière. Door je te concentreren op wat je echt wilt en kunt, zul je merken dat je werkdruk minder wordt. Je hoeft ineens niet meer overal goed in te zijn. Dit betekent dat je effectiever aan het werk gaat en betere resultaten behaalt. Veel mensen zijn bang dat wanneer ze over hun werkdruk klagen bij hun werkgever, dit negatieve gevolgen heeft. Het tegendeel is waar; juist door je werkdruk te verlagen zul je beter presteren. Dat is alleen maar voordelig voor je werkgever.

Praat met je werkgever

Niemand op je werk heeft er baat bij als jij ziek wordt, omdat je het werk niet meer aan kunt. Durf daarom op tijd naar je werkgever te stappen. Het is voor je hem heel belangrijk dat jij je prettig voelt op je werk, want dat zal jouw prestaties alleen maar ten goede komen. Je werkgever zal het op prijs stellen als je zelf kunt aangeven wat je wel aan kan en wat niet en waar je wel goed in bent en waarin niet. Op deze manier kan het werk binnen het bedrijf beter georganiseerd worden, zonder valse beloftes en deadlines die niet gehaald kunnen worden.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag