Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht?

Verzekering zijn vaak iets waarbij we te weinig stilstaan, met als gevolg van dien, dat er dan iets ergs gebeurt en we de volle pot moeten betalen omdat we niet verzekerd zijn. Ook op het werk is het belangrijk verzekerd te zijn tegen ongevallen of wanneer je ziek valt. Maar is een arbeidsongeschiktheidsverzekering wel verplicht en ben je verzekerd tegen alle ongevallen. Hierbij geven we je wat meer uitleg over een ongeschiktheidsverzekering zzp, de werking en waarom je best niet altijd de eerste de best verzekering neemt.

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt afgesloten wanneer de persoon zich wil verzekeren zodat hij nog steeds een inkomen heeft wanneer hij ziek valt of wanneer de persoon in kwestie invalide wordt. Deze verzekering is ook geldig wanneer het inkomen daalt door ziekte of ongeval, hieronder zijn er wel een aantal uitzonderingen. Meestal is het niet gebruikelijk om zo’n verzekering af te sluiten als je in loondienst bent, maar dit wordt meer gebruikt voor zelfstandigen of ondernemers. Bij een hypothecaire lening voor een woning, kan ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering worden afgesloten.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken

Het is zeker noodzakelijk om eerst verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Meestal worden deze verzekeringen aangeboden door je bank, maar daarmee neem je misschien niet altijd de juiste beslissing. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft in het algemeen hetzelfde doel, maar het is juist de premies die je moet betalen die sterk variëren van maatschappij tot maatschappij. De premie wordt sterk bepaald door bijvoorbeeld, je leeftijd, verzekerd kapitaal, gezondheidstoestand etc… Het tarief van de verzekering zelf kan dan weer afhangen van welk beroep je uitoefent.

Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering nu verplicht?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet verplicht maar wel een verstandige keuze als ondernemer. Werknemers zijn echter verplicht om een zo’n verzekering te nemen. Bij een zelfstandige is dit niet het geval. Dit onderwerp staat wel hoog op de politieke agenda en men wil dat er zo spoedig mogelijk werk van gemaakt wordt.

Nog enkele opmerkingen?

Hoewel een arbeidsverzekering niet verplicht is, is het zeker de moeite waard om er een af te sluiten. Hou er wel rekening mee dat niet alles verzekerd is, zoals bijvoorbeeld je ziekenfonds. Bij sommige maatschappijen ben je zelfs niet verzekerd als je arbeidsongeschiktheid lager is dan 25%. Met deze verzekering ben je dan wel gedekt tot aan je pensioenleeftijd. Vooraleer je een verzekering afsluit is het zeker van belang eerst te voorkomen dat er een arbeidsongeval gebeurt. Raadpleeg regelmatig preventieadviseurs die kunnen controleren of je in je onderneming wel veilig te werk kunt gaan. De betaalde premies kunnen wel bij de meeste maatschappijen worden afgetrokken bij de belastingaangifte.

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag