Is thuiswerken iets voor jou?

Met de kat op schoot en een dampende kop koffie je computer aanzetten, wanneer jij dat wilt. Geen files, geen overvolle trams, treinen of bussen, maar gewoon werken aan je eigen keukentafel. Het klinkt als een droom! Of toch niet? Onze loopbaancoaches krijgen steeds vaker vragen over de voor- en nadelen van thuiswerken. Is thuiswerken misschien ook iets voor jou? Welke eigenschappen vraagt dit van je? En mag ik wel thuiswerken als werknemer in loondienst?

Zelfdiscipline

‘Tevreden werknemers werken harder vanuit huis’ of juist ‘thuiswerkers zijn verkapte vakantievierders’; iedereen lijkt wel een mening te hebben over thuiswerkers. Eigenlijk heeft het allemaal te maken met één sleutelwoord: zelfdiscipline! Momenteel werkt zo’n dertien procent van de Nederlandse beroepsbevolking structureel vanuit huis. Samen met een loopbaancoach kun jij erachter komen of ook jij tot deze alsmaar groeiende groep gedisciplineerde thuiswerkers wilt behoren. Hoe zit het met jouw zelfdiscipline? Lukt het je om je eigen ritme te creëren en je vast te bijten in dat ene dikke verslag? Of heb je daar stiekem toch de prangende ogen van je manager in je rug voor nodig?

Scheiding werk en privé

Die zelfdiscipline zal je als thuiswerker overigens niet alleen nodig hebben om je werk af te krijgen. Want met een kantoor aan je keukentafel is het ook nog eens erg verleidelijk om op die vrije maandagavond toch nog even snel je e-mail te beantwoorden. Of om werk te bewaren voor het weekend. Kortom: het risico dat elke dag een semi-werkdag wordt, ligt op de loer. Behalve die zelfdiscipline moet je als thuiswerker dus ook beschikken over een gezonde portie vastberadenheid. En het liefst beschik je eveneens over een aparte kantoorruimte in je huis met een deur om achter je dicht te trekken wanneer het vijf uur is.

Sociale contacten

Om te bepalen of thuiswerken iets voor jou is, is het belangrijk om na te gaan hoeveel waarde jij hecht aan je sociale contacten op kantoor. Houd je ervan om met de hele afdeling een praatje te maken en ken jij alle verhalen over de kinderen, hobby’s en vakanties van je collega’s? Dan zal het om je heen nog aardig stil worden als thuiswerker. Bedenk dus goed waarom je wilt thuiswerken en kies eventueel voor een balans tussen een thuiswerkdag en ‘gewone’ kantoordagen. Tegelijkertijd kun je ervoor kiezen om je sociale behoeftes op andere manieren in te vullen. Door vrijwilligerswerk naast je thuiswerkbaan te doen, bijvoorbeeld. Samen met je loopbaancoach kun je dergelijke vraagstukken van verschillende kanten bekijken en zo een werksituatie vinden die het beste bij jouw behoeftes past.

Thuiswerken toegestaan?

Heb je eenmaal je behoeftes en eigenschappen goed in kaart gebracht en denk je dat thuiswerken voor jou werkt, dan rest er nog één ding; hoe overtuig je jouw manager dat jij tot die zelfgedisciplineerde thuiswerkende beroepsbevolking moet horen? Nu per 1 januari 2016 de Wet Flexibel Werken in werking is getreden, is thuiswerken wettelijk geregeld. Hoewel een werkgever niet verplicht is om thuiswerken toe te staan, is hij of zij wel verplicht om het gesprek met je aan te gaan. Wil je graag thuiswerken, maar ziet jouw werkgever dit niet zitten? Wijs hem of haar dan op de resultaten van recente onderzoeken naar thuiswerken, onder andere door de carrièresite Intermediair. Zij vroegen hoogopgeleide medewerkers van (middel)grote Nederlandse bedrijven naar hun ervaring met thuiswerken. Wat blijkt? Thuiswerkers kunnen zich beter concentreren en ervaren een betere balans tussen werk en privé. Wie wil zo’n werknemer nou niet?!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag