Ja, ik wil vrijblijvend persoonlijk advies

Jeugdwerkloosheid te lijf met extra subsidie

‘De economie trekt aan, maar we zijn er nog niet.’ Dat is een belangrijke boodschap van staatssecretaris Kleinsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Een van de tekenen dat er nog veel werk aan de winkel is op het gebied van werkgelegenheid in ons land, is dat er nog steeds veel jeugdwerkloosheid is. Om dit probleem aan te pakken zijn afgelopen jaar allerlei projecten op touw gezet. Dit jaar krijgt Nederland met nieuw Europees geld de mogelijkheid deze projecten succesvol af te ronden.

Jeugdwerkloosheid in Nederland

In Nederland ligt de jeugdwerkloosheid op 11,75%, terwijl het gemiddelde percentage in de Eurozone op 22,9% ligt. In landen als Griekenland, Spanje en Italië is de jeugdwerkloosheid het hoogst. In Duitsland en Oostenrijk ligt het percentage aan jeugdwerkloosheid het laagst. Nederland doet het vanuit Europees gezichtspunt niet slecht als het gaat om jeugdwerkloosheid. Dit komt onder meer doordat we in Nederland een gecombineerd systeem van werken en leren kennen.

Toch valt er volgens staatssecretaris Kleinsma op het gebied van jeugdwerkloosheid nog veel te winnen.
“De meest recente cijfers bevestigen nog eens hoe hardnekkig het probleem van de jeugdwerkloosheid is. Die laten zien dat de economie weliswaar weer aantrekt, maar ook dat we er nog niet zijn. Te veel jongeren hebben problemen met het vinden van een baan. Dat is in de eerste plaats dramatisch voor de jongeren zelf, maar eigenlijk voor ons allemaal. Daar kunnen we niet in berusten.”

Nederland krijgt bijna 18 miljoen euro

Afgelopen jaar kreeg Nederland 41 miljoen euro uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) om projecten te ondersteunen die gericht waren op de bestrijding van jeugdwerkloosheid als gevolg van de economische crisis. Er werden met dit geld jeugdprojecten opgestart bij 35 centrumgemeenten. Deze projecten zouden dit jaar aflopen, maar Nederland krijgt opnieuw een ESF-bijdrage van 17,8 miljoen euro om deze projecten dit jaar te verlengen en succesvol af te ronden. De staatssecretaris maakte dit goede nieuws bekend via Twitter op de Europese banendag 2015.

Jongeren en loopbaanhulp

De jeugdwerkloosheid in Nederland is in veel gevallen nog de nasleep van de economische crisis. Daarnaast zijn er ook veel jongeren die met hun huidige opleiding geen goede aansluiting vinden op de beroepspraktijk. Hoe staat het met jouw arbeidskansen? Wat zijn jouw toekomstdromen met betrekking tot je loopbaan? Heb je ook moeite met het vinden van een baan? Ga dan eens het gesprek aan met een loopbaancoach. Samen met een loopbaancoach kun je effectiever op zoek gaan naar jouw plek op de arbeidsmarkt.

Meer weten over loopbaanhulp en jongeren?

Neem hier contact op voor meer informatie. Vraag meteen ook kosteloze en vrijblijvende offertes aan van loopbaancoaches in jouw omgeving.