Ben jij een jobhopper of langblijver?

Als je op zoek bent naar een baan is het belangrijk dat je jezelf goed kent. Dat helpt je om je sterker te profileren én om doeltreffender op zoek te gaan naar een baan die bij je past. Iedereen is anders en heeft zijn eigen talenten en kwaliteiten. Wanneer we naar werknemers kijken, kunnen we vaak een onderscheid maken tussen twee typen, de jobhopper en de langblijver, met daartussen natuurlijk allerlei gradaties. In dit artikel gaan we daar eens verder naar kijken. Heb jij een idee van wat voor soort werknemer jij bent?

Kenmerken van een jobhopper

Onder een jobhopper verstaan we mensen die voortdurend op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden. Ze gaan aan de slag bij een nieuwe werkgever, maar blijven hun ogen openhouden naar nieuwe paden die ze in kunnen slaan. Het zijn mensen die meer risico’s nemen, soms bewust soms onbewust. Ze houden ervan om steeds op ontdekkingstocht te gaan. Het zijn doorgaans deze mensen binnen een bedrijf die voor nieuwe ontwikkelingen zorgen en risico’s durven te nemen. Ze hebben vooral oog voor het grote geheel. Maar het zijn ook de mensen, die als ze nieuwe kansen krijgen, zo weer gevlogen zijn.

Kenmerken van een langblijver

Dit zijn werknemers die kiezen voor veiligheid en zekerheid. Dit type werknemer voelt zich prettig als hij zich een lange tijd aan een bedrijf kan verbinden. Het zijn mensen die het leven eerder nemen zoals het is en die niet zo nodig op avontuur hoeven. Ze varen wel bij een bekende en vertrouwde omgeving. Ze accepteren ook gemakkelijker de situatie zoals die is en wat erop hun pad komt. Het zijn mensen die binnen hun werk veel oog hebben voor detail, die een standvastig karakter hebben en die zeer loyaal zijn aan hun werkgever.

Het een is niet beter dan het andere!

Het is belangrijk om op te merken dat het één niet beter is dan het andere! Beide type werknemers hebben positieve en negatieve kanten. Bedrijven hebben meestal ook beide type werknemers nodig; de jobhoppers zorgen voor vernieuwingen en de langblijvers voor continuïteit. Er zijn wel sectoren waarin je bijvoorbeeld meer jobhoppers ziet en sectoren waarin er meer behoefte is aan langblijvers. De jobhoppers floreren beter in snelgroeiende commerciële bedrijven, internationaal georiënteerde bedrijven en multinationals. De loyale langblijvers zijn belangrijk binnen de zorgsector, overheidsinstellingen, non-profit organisaties en in banken en accountantskantoren.

Alles draait om drijfveren

Wanneer we het over deze twee type werknemers hebben, dan is het belangrijkste verschil de drijfveren van deze types. We mogen stellen dat jobhoppers gemotiveerd worden door nieuwe mogelijkheden, terwijl de langblijvers gemotiveerd worden door noodzaak. Daar waar de jobhopper energie en voldoening krijgt van steeds weer onbekende terreinen verkennen, haalt de langblijver juist voldoening uit werken binnen een bekende omgeving. De langblijver ziet zijn baan veel meer als een noodzaak, bijvoorbeeld om de kost te verdienen, en heeft niet of nauwelijks de behoefte om verder te kijken naar wat er allemaal nog meer is.

Wat zijn jouw drijfveren?

Het lastige is natuurlijk dat het vaak niet zwart of wit is. En misschien vind je het moeilijk om te bepalen wat nu echt jouw drijfveren zijn? Ben je op zoek naar een baan en wil je graag begeleiding en advies bij het vinden van een baan die bij jou past? Of heb je een baan, maar haal je er niet meer voldoende voldoening uit? Roep dan eens de hulp in van een loopbaancoach om samen op zoek te gaan naar wat jou beweegt!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag