Ja, ik wil vrijblijvend persoonlijk advies

Jonge professionals zijn tevreden met hun carrière

De Vrije Universiteit van Amsterdam voerde in samenwerking met Stichting 4YoungPeople en Careerwise.nl het Young Professional Onderzoek 2015 uit. Uit het onderzoek blijkt dat 75% van de jonge professionals in ons land redelijk tot volledig tevreden is met zijn carrière. Toch kan er op bepaalde gebieden nog heel wat verbeterd worden.

Slechts 13% helemaal tevreden

Bekijken we de cijfers van het onderzoek nauwkeuriger, dan zien we dat maar slechts 13% van de 900 ondervraagden helemaal tevreden is. Veel jonge professionals hebben een tijdelijk contract. Deze professionals zijn het minst tevreden over hun loopbaan. Opmerkelijk is ook dat veel jonge professionals het moeilijk vinden om zelf richting te geven aan hun carrière. Jos Akkermans, een van de onderzoekers, zegt: “Het craften van je eigen werk en loopbaan is cruciaal om inzetbaar en bevlogen te worden en te blijven. Juist in deze tijd van werkonzekerheid en tijdelijke aanstellingen.”

Goede profilering en netwerken

Twee belangrijke competenties om je carrière een positieve impuls te geven zijn jezelf goed profileren en netwerken. De jonge professionals blijken sterk te zijn in het reflecteren op hun carrière en weten zich daardoor goed te profileren. Ze hebben voor zichzelf een helder beeld van wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen. De heren zijn iets beter in zelfprofilering dan de dames. Wel blijkt dat de jonge professionals nog weinig gebruikmaken van hun netwerk. De onderzoekers benadrukken dat dit op de huidige krappe arbeidsmarkt een essentiële competentie is.

Een bevlogen carrière opbouwen?

De beste manier om een bevlogen carrière op te bouwen, is door te investeren in je eigen loopbaancompetenties. Oftewel, hoe meer je in staat bent om zelf je carrière vorm te geven, hoe meer voldoening je eruit zult halen. Het onderzoek laat zien dat jonge zzp’ers en ondernemers meer bevlogen zijn dan de jonge professionals die in dienstverband werken. Ze voelen zich onafhankelijker en genieten van meer afwisseling in hun werk.

Aandacht voor mentale werkdruk

Veel jonge professionals ervaren een te grote mentale werkdruk, doordat ze vaak extra taken accepteren die buiten hun normale werkzaamheden vallen. Deze verhoogde mentale werkdruk kan op den duur voor problemen zorgen. Matthijs Hamster van Careerwise.nl zegt: “Mentale klachten zijn steeds vaker de oorzaak van verzuim. Uit ons onderzoek en tijdens mijn werk met bijna tweeduizend jonge professionals per jaar, ervaar ik dat Job Craften en het leren omgaan met verwachtingen helpen om je werkplezier te vergroten. Je hebt veel meer zelf in de hand dan je denkt.”

Hoe tevreden ben jij over je loopbaan?

Ben je niet tevreden over jouw loopbaan? Geeft je huidige baan je onvoldoende voldoening? Slaag je er niet in om een leuke baan te vinden? Dan brengen we je hier graag in contact met de beste loopbaancoaches in jouw regio. Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes van meerdere loopbaancoaches en kies de loopbaancoach die bij je past!