Loopbaan en keuzestress
Loopbaan en keuzestress
Keuzestress is een fenomeen waar veel mensen vandaag de dag last van hebben. Niet zo vreemd, want in onze moderne maatschappij zijn de keuzemogelijkheden eindeloos. Onder andere de globalisering en alle technologische ontwikkelingen hebben hier aan bijgedragen. Ook op het gebied van studie en werk kan keuzestress problemen opleveren. Wat is keuzestress, hoe herken je keuzestress en hoe ga je hiermee om?
Wat is keuzestress?
Keuzestress is de angst om de verkeerde keuze te maken uit de talloze keuzemogelijkheden die je vandaag de dag hebt. Vroeger hadden mensen niet zo veel keuzes als vandaag. Je koos een beroep, volgde een studie en kreeg een baan die je vervolgens tot aan je pensioen bleef uitoefenen. Tegenwoordig is alles anders georganiseerd. Je hebt veel meer mogelijkheden. De juiste keuze maken kan veel druk op je leggen. Want wat is de juiste keuze? Daar heb je veel zelfkennis voor nodig. Wie ben je? Wat wil je? Wat zijn je dromen? Hoe maak je die werkelijkheid? Al die vragen kunnen tot twijfel, onzekerheid en angst leiden.
Wanneer heb je last van keuzestress?
Het is heel normaal dat je over belangrijke keuzes als studie en beroepskeuze goed wilt nadenken en dat je het moeilijk vindt om een beslissing te nemen. Heb je last van keuzestress, dan blijf je voortdurend piekeren over de opties en stel je het nemen van een definitieve beslissing steeds uit. Je zelfvertrouwen neemt hierdoor af en de angst om een keuze te maken wordt steeds groter. Kenmerkend voor mensen met keuzestress is dat ze graag 100% zekerheid willen. Aangezien dit onmogelijk is, kan dit streven tot frustraties leiden. Keuzestress gaat ook gepaard met de angst om fouten te maken en jezelf te veel verwijten maken als je fouten maakt.
Omgaan met keuzestress
Heb je moeite met het maken van keuzes en word je gek van je eigen uitstelgedrag; stel dan voor jezelf een realistische deadline waarop je de knoop doorhakt. Jij zult uiteindelijk zelf de keuze moeten maken, want dat kan niemand anders voor je doen. 100% zekerheid dat je de goede keuze maakt? Ben je ervan bewust dat dit niet bestaat. Dat maakt de keuze gemakkelijker. Probeer ook de angst voor het maken van een verkeerde keuze opzij te zetten door je te realiseren dat fouten maken mag. Soms is het nodig om de verkeerde keuze te maken, om het juiste pad te vinden. Van fouten maken kun je leren!
Loopbaanhulp bij keuzestress
Moeite met het maken van een keuze voor een studie? Weet je niet of je nu wel of niet van baan moet veranderen? Schiet niet in de stress, maar doe een beroep op een loopbaancoach. Een loopbaancoach kan je op een doeltreffende manier helpen om beter inzicht te krijgen in jezelf. Je gaat onder professionele begeleiding antwoord zoeken op vragen als; Wie ben ik? Wat wil ik echt? Wat zijn mijn kwaliteiten? Hierdoor krijg je een beter inzicht in welke studie of welke baan bij je past. Vraag hier gratis en vrijblijvende offertes aan van loopbaancoaches in jouw regio en maak korte metten met keuzestress.
Loopbaancoaches vergelijken in jouw regio?
Vind in heel Nederland de beste coaches
Ook interessant voor jou
Inspiratie voor jouw loopbaan.