Ja, ik wil vrijblijvend persoonlijk advies

Loopbaanbegeleiding na burn-out

Stress! Wie heeft er tijdens zijn professionele carrière niet mee te maken? Een beetje spanning hoeft helemaal niet negatief te zijn. Het kan ons juist aanzetten tot betere prestaties. Maar wat als de spanningen chronisch worden? Dat is een ander verhaal! In dat geval kunnen er veel lichamelijke en psychische klachten ontstaan. ‘Burn-out’ is een begrip dat ruim ingeburgerd is in onze hectische samenleving. In dit artikel gaan we verder in op burn-out en loopbaanbegeleiding na burn-out.

Burn-out veel voorkomende beroepsziekte

Burn-out en overspannenheid behoren tot de meest voorkomende beroepsziektes, ze beslaan maar liefst 81% van de gerapporteerde psychische aandoeningen. Een burn-out kan ontstaan wanneer je gedurende een lange tijd gebukt gaat onder veel stress. Essentiële factoren voor een gezond arbeidsklimaat als de taakopdracht, werkmotivatie en voldoening in je werk zijn niet meer in balans. Oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan een burn-out zijn:

  • Te hoge werkdruk
  • Hoge emotionele belasting
  • Weinig flexibiliteit
  • Conflicten op het werk
  • Ingrijpende gebeurtenissen thuis of op het werk

Burn-out erkende beroepsziekte

Burn-out is in Nederland al een aantal jaar een erkende beroepsziekte. Onlangs verscheen in het nieuws dat eindelijk sinds 1 september 2014 een burn-out ook in België wettelijk erkend wordt. Met wettelijke erkenning wordt bedoeld dat werkgevers verplicht zijn om preventieve maatregelen te nemen om een burn-out bij werknemers te vermijden, zoals het uitvoeren van risicoanalyses en werknemers begeleiden met het doel om burn-outs tegen te gaan. Er komt voor de Belgisch werknemers een nieuw meldingssysteem waarmee ze problemen gemakkelijker kunnen melden.

Loopbaanbegeleiding na burn-out

Voor mensen die met een burn-out kampen is het in eerste instantie belangrijk dat ze beseffen dat hun gezondheid in gevaar is en dat ze hun gewoontes zullen moeten wijzigen. Een burn-out wordt over het algemeen behandeld met cognitieve gedragstherapie. Daarnaast kan goede loopbaanbegeleiding na de burn-out ook een belangrijke rol spelen bij het re-integratie proces. Loopbaanbegeleiding kan je helpen om inzicht te krijgen in wat je aan kunt, je leert waar je energie uit put en welke factoren stress bij je veroorzaken. Een goede loopbaancoach kan je ondersteunen om weer met een positieve blik en met voldoende zelfvertrouwen terug te keren op de arbeidsmarkt.

Op zoek naar een loopbaancoach?

Waar vind je een loopbaancoach die jou kan helpen om na een burn-out weer vol goede moed je carrière te hervatten of om een nieuwe carrière te starten? Daarvoor ben je hier op Loopbaanhulp.nl aan het juiste adres. Hier kun je direct online gratis offertes aanvragen van loopbaancoaches in jouw regio. Vergelijk de prijzen en werkwijzen en kies de loopbaancoach die bij je past.