Loopbaanoriëntatie wijst je de weg in je carrière

Hulp vragen bij het richting geven aan je carrière is tegenwoordig geen overbodige luxe. Dat geldt niet alleen voor jongeren die op het punt staan om een studie of beroep te kiezen. Ook mensen die al een eind gevorderd zijn in hun loopbaan kunnen hun voordeel doen met professionele loopbaanoriëntatie. Het helpt je om realistische doelen te stellen, deze effectief na te streven, betere loopbaankeuzes te maken en jezelf zo goed mogelijk te ontwikkelen.

Kijk met een frisse blik naar je loopbaan

We razen vaak maar door als het om werk gaat. Toch is het verstandig om zo nu en dan eens stil te staan en te reflecteren. Zit ik nog wel op de goede weg? Ontwikkel ik mezelf voldoende? En vooral: heb ik nog plezier in mijn werk? Soms hebben we door de oogkleppen die we onszelf hebben aangemeten geen oog meer voor nieuwe kansen. Dat is jammer. Om dit te voorkomen is loopbaanoriëntatie een aanrader. Ook steeds meer werkgevers ontdekken het belang hiervan en bieden werknemers loopbaanoriëntatie aan. Een gelukkige werknemer is immers een gemotiveerde en productieve werknemer!

Hoe werkt loopbaanoriëntatie?

Loopbaanoriëntatie is een persoonlijk ontwikkeltraject onder begeleiding van een loopbaanadviseur. Het begint met een kennismakingsgesprek waarin je elkaar beter leert kennen en waarin je jouw wensen op tafel legt. Daarna volgen coachingsgesprekken met aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling, motivatie, interesses, behoeftes en je sterke en zwakke kanten. Je gaat ook aan de slag met professionele psychologische testen en oefeningen. Je hebt nu een beter beeld van jezelf, waardoor je op verkenningstocht kunt naar jouw loopbaanmogelijkheden. De combinatie van objectieve testen, jouw ideeën en het advies van de loopbaanadviseur bieden je een stevig fundament voor een oriëntatie op jouw carrière.

Welke loopbaankansen liggen er op je weg?

Nu je een beter beeld van jezelf hebt, kun je gaan focussen op de loopbaankansen die er op je weg liggen. Je kunt gericht op zoek naar een baan die op jouw lijf is geschreven. Maar daarmee ben je er nog niet. Het is ook belangrijk dat je het solliciteren naar jouw ideale baan goed aanpakt. Ook daarin kan een loopbaanadviseur je begeleiden. Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? Wat hoort er allemaal op je cv te staan? Hoe bereid je je goed voor op een sollicitatiegesprek? Welke vragen kun je verwachten? Hoe presenteer je jezelf tijdens het gesprek? Je loopbaancoach kan je goede tips geven, je oefeningen meegeven of trainingen voorstellen.

Kortom, professionele loopbaanoriëntatie wijst je de weg in je carrière als je even het gevoel hebt vast te zitten of de weg kwijt te zijn!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag