Loopbaantips voor 40-plussers

Als 40-plusser heb je mogelijk al heel wat jaren achter de rug als het om je loopbaan gaat. Maar ben je nog wel tevreden met je loopbaan? Veel veertigers lopen tegen dezelfde loopbaanvragen aan; Is dit nog wel wat ik wil? Waar blijf ik de komende tijd mijn inspiratie vandaan halen? Haal ik nog wel genoeg voldoening uit mijn werk? Ook als 40-plusser is het belangrijk om te blijven groeien binnen je carrière. Daarom hier enkele loopbaantips voor 40-plussers.

1. Blijf voorbereid op de toekomst

Na een aantal jaar kun je ontdekken dat je eigenlijk al heel lang hetzelfde aan het doen bent. Op dezelfde manier ‘doorsudderen’ is toch geen probleem, want het gaat toch allemaal goed? Toch is dit niet de beste insteek voor het voortzetten van je carrière. Wie weet welke veranderingen er binnenkort niet allemaal doorgevoerd worden en dan ben jij niet meer bij de tijd. Daarnaast zorgt door blijven groeien ervoor dat je werk uitdagend en leuk blijft!

2. Expert binnen je vakgebied? Er is meer…

Waarschijnlijk ben je na veel jaren ervaring binnen jouw branche een echte vakexpert. Heb je de nodige bijscholingscursussen gevolgd binnen je vak? Heel goed! Maar dit ligt allemaal binnen hetzelfde straatje. Het kan geen kwaad om eens buiten deze grenzen te kijken en eens een keer iets heel nieuws aan te pakken. Je wordt weer even een beginner! Dit helpt je om met andere ogen naar jouw job en naar jezelf te kijken. Hoe pak je deze nieuwe situatie aan? Wat kun je leren van anderen en wat kun jij anderen meegeven? Dit kan een leerzame ervaring zijn. Keek je als laboratoriummedewerker altijd alleen maar door je microscoop, bied je dan aan als werkgroep begeleider en ontwikkel je sociale en leidinggevende kwaliteiten. Kortom, werk eveneens aan je zelfontwikkeling!

3. Aan iets nieuws beginnen? Wel met beleid!

Wanneer je binnen je huidige functie iets nieuws wilt aanpakken, is het wel belangrijk dat je hier een goede motivatie voor hebt. Dat doe je door dicht bij jezelf te blijven. Je gaat iets doen, omdat het je ontzettend leuk lijkt. Ga niet aan de slag met projecten of bijscholingen die veel te ver van jouw interessegebieden af liggen, bijvoorbeeld omdat je vindt dat je dat ook moet kunnen zonder dat daar een gegronde reden voor is. Je kunt nu eenmaal niet overal goed in zijn. Twijfel je over waar nu echt je interesses liggen? Een loopbaancoach kan je helpen om daar achter te komen en met het uitstippelen van jouw carrière in de nabije toekomst!

4. Leer jezelf kennen via anderen!

Als veertiger denk je misschien dat je jezelf goed genoeg kent, maar is dat ook zo? Is het beeld dat je van jezelf hebt, ook het beeld dat anderen van je hebben. Of je nu wilt doorgroeien binnen je huidige baan of dat je binnenkort op zoek gaat naar een nieuwe baan, het is altijd belangrijk om jezelf goed te kennen. Ga eens het gesprek aan met collega’s en stel vragen als:

  • Beschrijf in 3 woorden mijn karakter?
  • Wat zijn volgens jou mijn kwaliteiten?
  • Wat zijn volgens jou mijn zwakke punten?
  • Binnen welke functie of in welk project kwam ik het beste tot mijn recht?

Komen de antwoorden overeen met wat jezelf in gedachten had?

Meer weten over loopbaanhulp?

Wil je nieuwe wegen ontdekken binnen je huidige loopbaan? Loop je met de gedachten rond om een carrièreswitch te maken? Of ben je op het moment werkloos en kun je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van een nieuwe baan? Dan ben je bij Loopbaanhulp op het juiste adres! Vraag hieronder meer informatie aan!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag