Meer kansen op de arbeidsmarkt in 2018!

Tijd om vooruit te kijken; 2017 loopt bijna op zijn einde! Heb je het afgelopen jaar je droombaan nog niet gevonden? Hoop je in 2018 je eerste stappen op de arbeidsmarkt te zetten? Of wordt 2018 jouw jaar om eindelijk die carrièreswitch door te zetten? We hebben goed nieuws, want in 2018 verwachten we betere kansen op de arbeidsmarkt voor werkzoekenden. Het UWV verwacht dat de banengroei in 2018 doorzet. Maar het zal ook enkele uitdagingen met zich meebrengen!

Uitdagingen arbeidsmarkt 2018

We zullen eerst met het minder goede nieuws beginnen, want het UWV verwacht tegelijkertijd ook dat niet iedereen evenredig van deze banengroei zal profiteren. UWV denkt dat werkzoekenden boven de 50 jaar en mensen met een arbeidsbeperking meer problemen zullen blijven hebben met het vinden van een baan, dan jongere werkzoekenden en mensen zonder beperking. Hoewel het aantal banen over het algemeen stijgt, geldt dat niet voor elke sector. Voor de financiële sector wordt een afname van het aantal banen verwacht.

Onvoldoende gekwalificeerd personeel

Een andere uitdaging is dat het voor organisaties in 2018 lastiger wordt om de juiste mensen te vinden voor het vervullen van hun vacatures. Er is sprake van een krapte op de arbeidsmarkt. Dit kan de groei van bedrijven afremmen. Vooral binnen de sectoren techniek, ICT en zorg zullen werkgevers moeite hebben om gekwalificeerd personeel te vinden. Dat geldt hoofdzakelijk voor functies waarvoor een hoog opleidingsniveau gewenst is. Maar ook voor beroepen op middelbaar en lager niveau zien we dat werkzoekenden niet altijd aan de wensen van de werkgevers kunnen voldoen. Door deze krapte op de arbeidsmarkt zal de banengroei na 2018 dan ook afnemen, omdat bedrijven niet de mogelijkheid hebben om hard te groeien.

Hoe kan dit probleem aangepakt worden?

Het zal komen jaar nodig zijn om anders te kijken naar vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Zowel werkgevers als werkzoekenden zullen zich flexibeler moeten opstellen. Er is hier onder meer een belangrijke rol weggelegd voor loopbaanhulp.

Loopbaanhulp voor werkzoekenden
Wil je dat 2018 voor jou een succesvol jaar wordt, dan kan een loopbaancoach je helpen om effectief op zoek te gaan naar jouw droombaan. Met de huidige ontwikkelingen is het misschien nodig om bepaalde bijscholingen te volgen en om op een andere manier te kijken naar je carrière. Een loopbaancoach kan je helpen om te analyseren wat nu echt jouw wensen en behoeften zijn en welke soort banen daarbij passen. Dit kan tot verfrissende inzichten leiden. Het kan soms nodig zijn om buiten jouw sector te kijken, want ook daar kunnen mooie kansen op je liggen te wachten!

Loopbaanhulp binnen organisaties
Maar ook werkgevers zullen concessies moeten doen. Door de krapte op de arbeidsmarkt zullen ze medewerkers moeten aannemen die misschien in eerste instantie niet exact aan de functie-eisen voldoen. Ook is het een idee om banen op te splitsen in afzonderlijke taken en om werknemers betere mogelijkheden te bieden op het gebied van bijscholingen. Ook organisaties kunnen een beroep doen op loopbaanhulp. Loopbaancoaches kunnen medewerkers binnen de organisatie ondersteunen, zodat ze beter op hun plek komen te zitten.

Meer weten?

Meer weten over de mogelijkheden van loopbaancoaching? Neem dan hier contact met ons op. We zorgen ervoor dat je binnen 24 uur gratis en vrijblijvend offertes ontvangt van meerdere loopbaancoaches in jouw omgeving. Welke loopbaancoach kan je het beste van dienst zijn en biedt een aantrekkelijk tarief? Je ontdekt het zo door de offertes te vergelijken!

Plaats jouw aanvraag

Vergelijk gratis loopbaancoaches in jouw regio

Binnen 24 uur offertes. Vergelijk en kies de beste coach.
Plaats jouw aanvraag